Barn i skoluniform sitter i skolbänkar
Tatariska gymnasiet är en av de äldsta skolorna med tatariska som undervisningsspråk i Kazan. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio

Språkfrågan viktig för Tatarstans starke man

Mintimir Sjajmijev har ny roll som rådgivare
2:00 min

Som president drev Mintimir Sjajmijev frågan om tatarernas rättigheter hårt. Vår korrespondent har träffat honom i Kazan – i hans nya roll som rådgivare.

Den ryska delrepubliken Tatarstan hade tills i somras status som autonomi. I dag är Tatarstans förste president, Mintimir Sjajmijev, rådgivare till den ryska delrepublikens ledning på livstid. Rollen kan tyckas vara en biroll, men efter några dagar i Tatarstan blir det tydligt att Sjajmijevs inflytande fortfarande är omfattande.

För honom är språkfrågan, som just nu river upp känslorna bland tatarerna, inte på något sätt avgjord – trots dekretet från Kreml att ryskan är viktigast.

– Frågan finns, men vi håller på att komma fram till ett beslut, utbildningsministern och andra ägnar sig åt den, säger Sjajmijev, som gärna betonar hur många fler tatariskinriktade skolor som finns idag jämfört med Sovjettiden.

Han påminner om författningen som Tatarstan antog på 90-talet och att den var formad utifrån en schweizisk modell. Att den då underkändes av ryska författningsdomstolen nämner han inte.

Sjajmijev och delrepublikens ledning har förstått att ekonomin går att använda som trumf. Tatarstan är rikt på olja och är smidigt att göra affärer med för utländska företag. Det vittnar bland annat IKEA:s tidigare chefer om, som etablerade varuhuset i Kazan. Det invigdes av Sjajmijev.

Han är imponerad av Skandinavien för innovationerna och de starka kvinnornas skull. De bär ju sina egna väskor, säger han och ler finurligt mot mig.

Relaterat

Mer om Maria Persson Löfgren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".