Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen stramar åt 2019 tror KI

"Budgeten som den är lagd nu är underfinansierad"
2:08 min
Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef Konjunkturinstitutet
Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef Konjunkturinstitutet. Foto: Anders Wiklund/TT Nyhetsbyrån

Det fortsätter att gå bra för svensk ekonomi och statliga Konjunkturinstitutet menar att regeringen behöver strama åt i budgeten redan 2019.

Ylva Héden Westerdahl som är Konjunkturinstitutets prognoschef menar att regeringens nyligen lagda budget driver på högkonjunkturen:

– Vi ser ju att budgeten som den är lagd nu är underfinansierad. Det gör att överskottsmålet inte nås för nästa år och därför måste budgeten nästa år vara åtstramande.

– Ska man sedan också lägga nya reformer för att bibehålla åtaganden; lärartäthet i skolan, förskollärare till exempel, då måste man också höja skatten, eller minska på andra utgifter för att det ska kunna ske.

Regeringens expansiva budget driver på högkonjunkturen, men samtidigt saknas det förslag för att få ner den höga arbetslösheten framförallt bland de många utrikesfödda som nyligen kom till Sverige, säger Ylva Hedén Westerdahl:

– Vi tror inte att det räcker för att varaktigt sänka arbetslösheten. Vi tror att den kan komma ner till 6,2 procent, men sedan kommer den faktiskt att stiga igen mot sex till sju procent.

Annars ser det väldigt ljust ut för svensk ekonomin. KI beskriver den som inne i en uppåtgående spiral. Tillväxten ökar mer än i den tidigare prognosen från i somras och väntas nu bli 2,8 procent i år, för att sedan sjunka något nästa år.

De svenska företagen får draghjälp från att konjunkturen i omvärlden blir allt starkare, men konsumenterna är inte lika optimistiska om framtiden, av olika skäl:

– En faktor som man kan ta med är att hushållen kanske ser framför sig att räntorna kommer att stiga.

– Finansinspektionen pratar mycket om att man ska strama åt och göra det svårare att låna till att köpa lägenhet och hus och det kanske gör att hushållen blir lite avvaktande och mera försiktiga i sina omdömen.

Och sparar?

– Precis, det gör hushållen och vi ser att det finns ett högt sparande. Så även om räntorna stiger tycker vi nog ändå att hushållen är väl rustade för en räntehöjning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".