Magdalena Andersson och Google
Bolag som Google är svåra att beskatta. Finansminister Magdalena Andersson vill se ett nytt regelverk. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT och Matt Rourke/AP Photo

Magdalena Andersson vill se nytt skatteregelverk för digitala jättar

"Är i huvudsak en global fråga"
1:16 min

Hur ska globala digitala bolag som Google, Amazon och Facebook kunna avkrävas skatt inom EU? Den frågan diskuterades i dag vid EU:s finansministermöte i Luxenburg.

Bolagen är svåra att beskatta och EU-kommissionen försöker på olika sätt driva in högre skatter.

Finansminister Magdalena Andersson vill driva igenom ett nytt regelverk tillsammans med den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD.

– Hur vi ska beskatta globala digitala företag är i huvudsak en global fråga och därför bör ingången vara att försöka lösa detta inom det samarbete som finns i OECD, säger hon.

Sverige tillhör dock den minoritet av länder som går emot huvudlinjen om att EU bör gå före när det gäller ett regelverk om hur bolagen ska kunna tvingas att betala skatt.

– Jag tror alla ser poängen med att arbeta i OECD, men sen kanske det finns lite olika tålamod för hur länge man kan avvakta det arbetet, säger Magdalena Andersson.

Förutom Sverige handlar det om länder som Finland, Danmark och länder, som ibland uppfattas som skatteparadis, som Malta, Cypern, Irland och Luxemburg.

– Det finns fler länder förutom Sverige som ser att det här är en fråga där det är viktigt att vi tittar på vad som händer i OECD. Och att man noga analyserar vad eventuella avsteg skulle innebära för de principer som styr den internationella beskattningen, säger Magdalena Andersson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".