Argentina ligger illa till inför kvalavslutningen.
Argentina ligger illa till inför kvalavslutningen. Foto: EITAN ABRAMOVICH

Argentina kan missa VM: "Ett fiasko"

"Tänk dig ett VM utan Lionel Messi, det vore förfärligt!"
1:51 min

I Argentina är nervositeten stor inför att landslaget i dag spelar sin sista kvalmatch inför fotbolls-VM som spelas i Ryssland nästa år - de måste vinna stort för att ha en chans att kvalificera sig. Argentina har inte missat ett VM sedan 1970 och i det fotbollstokiga landet beskrivs situationen som en nationell katastrof.

– Det är ett otroligt misslyckande, ett fiasko ifall Argentina inte tar sig till fotbolls-VM nästa år. Vi har några av världens bästa spelare som spelar i de bästa ligorna, men de lyckas ändå inte spela bra tillsammans, säger Alejandra Hernandez, som står och röker vid kustpromenaden i Buenos Aires.

– Tänk dig ett VM utan Lionel Messi! Det vore ju förfärligt, säger Alejandra.

Senast Argentina missade ett VM var 1970. Men ikväll, 47 år senare, kan det vara dags igen. Argentina ligger dåligt till och även om landslaget vinner sin sista kvalmatch mot Ecuador så är risken stor att de inte får åka till VM i Ryssland nästa sommar.

Och trots att Argentina håller regionalval om två veckor så är VM-kvalet den mest diskuterade frågan i tidningar, TV och radioprogram.

En bit bort på kustpromenaden i Buenos Aires har ett gäng taxichaufförer samlats för att äta nygrillade vetetortillas till frukostkaffet. Samtalsämnet är givet.

– Det är lika bra att landslaget förlorar, så att de inte åker hela vägen till Ryssland och förnedrar oss inför hela världen genom att spela dåligt, säger Alfredo Mateo, som önskar sig en ny generation fotbollsspelare.

– Nu har vi bara stjärnor på plan. Dom är divor, de är inte längre hungriga på fotboll, säger Alfredo Mateo.

Mer om Argentina

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".