björklund anonyma vittnen liberalerna alliansen
Jan Björklund säger att han "har tänkt om" och ställer sig nu bakom anonyma vittnen i domstolar.

Anonyma vittnen delar Alliansen

"Gäng mördar, skjuter och skrämmer skiten ur vittnena"
2:09 min

Moderaterna får stöd av andra borgerliga partier när partiet nu säger att vittnen ska kunna höras anonymt i domstol. Men förslaget gillas inte av alla partier i Alliansen.

Liberalernas ledare Jan Björklund är nu för, men han var länge bestämt emot anonyma vittnen.

– Jag har tänkt om. Det beror på den mycket grova brutala brottslighet vi nu ser i många av våra förorter där gäng mördar och skjuter och sen skrämmer skiten ur vittnena, säger Jan Björklund.

En enig partistyrelse hos Liberalerna står nu bakom ett förslag om anonyma vittnen. När partiet har sitt landsmöte senare i höst kommer det att skrivas in i det nya rättspolitiska programmet.

Kristdemokraterna har propagerat för detta i tre och halvt år. Andreas Carlson är KD:s rättspolitiske talesperson.

– Människor i dag skräms från att vittna. Och de som väljer att vittna hotas och utsätts för våld. Vi vet också att vittnesskyddet inte fungerar fullt ut, därför behöver vi ha ett system med anonyma vittnen, säger han.

Men där tar enigheten inom Alliansen slut. Centerpartiet vill inte ha anonyma vittnen i svenska rättsprocesser.

– Jag tycker att det innebär en långtgående inskränkning av viktiga rättsstatliga principer, så vi är tveksamma, säger Johan Hedin som är Centerns rättspolitiske talesperson.

Regeringen är emot anonyma vittnen. Sverigedemokraterna däremot är för. Men tre allianspartier och SD kan inte få igenom denna fråga i riksdagen utan Centerns stöd.

– Jag är ju en trogen arbetare i demokratins vingård. Jag måste fokusera på det rättspolitiska i detta. Det som är materiellt riktigt tycker jag ska vara vägledande för våra ställningstaganden och jag tycker nog det är en för långtgående inskränkning av viktiga rättsstatliga principer, menar Johan Hedin.

Men att Centern är emot nu behöver inte vara skrivet i sten, menar Liberalernas partiledare.

– För ett par år sedan var alla partier emot i stort sett. Jag har tänkt om och jag uppfattar att fler är på väg att tänka om. Vi måste ju ta in den nya verklighet vi ser, betonar Jan Björklund.

För Kristdemokraterna är detta så pass viktigt att detta kan bli en valfråga.

– Ja. Det här en fråga som många, tror jag, berörs av. Att människor skräms från att vittna, att de som väljer att vittna hotas och utsätts för våld och där vi ser att vittnesskyddet inte riktigt fungerar, då måste man prova ett system med anonyma vittnen. Det är vi beredda att gå till val på, säger Andreas Carlson.

Mer om Alliansen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".