Biträdande rikskronofogde Cecilia Hegethorn Mogensen.
Biträdande rikskronofogde Cecilia Hegethorn Mogensen. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio

Kronofogden stoppar pengar till bluffbolag

"Vi kan avslå sådana här ansökningar"
1:57 min

Efter en dom i hovrätten över Skåne och Blekinge slutar nu Kronofogden att driva in pengar till bolag som myndigheten anser kräver betalt för bluffskulder.

Förra året polisanmälde Kronofogden 14 bolag som myndigheten är övertygad om har krävt flera hundra personer på rena bluffskulder. Hittills har myndigheten inte ansett att den har kunnat vägra att driva in pengarna. En ny dom i hovrätten över Skåne och Blekinge gör att Kronofogden nu ändrar sig. 

– Det nya som har hänt är att det har kommit ett domstolsavgörande. Det innebär att vi kan avslå sådana här ansökningar om verkställighet om vi bedömer att det inte är en verklig skuld, säger biträdande rikskronofogde Cecilia Hegethorn Mogensen.  

Problemet har varit att de som har krävts på pengarna inte har protesterat mot kraven i tid. Då har skulderna blivit fastställda och Kronofogden blivit skyldig enligt lag att driva in pengarna. 

På olika sätt har Kronofogden ändå försökt att göra det svårare för bolagen, men har hittills inte ansett att det gått att helt vägra att driva in några pengar. 

Den nya domen ändrar på det. I den får en kvinna i Skåne rätt mot ett av bolagen. Hovrätten anser att hon krävs på en bluffskuld. Om Kronofogden skulle driva in pengarna skulle det bli mindre pengar över till andra som hon har riktiga skulder till. Därför ska bluffskulden inte drivas in, säger hovrätten. 

De polisanmälda bolagen har hela tiden krävt pengar av folk som har många skulder.

– Vi har ett antal liknande ärenden. I samtliga de fallen finns ett stort antal andra skulder. Vår utgångspunkt är att vi tillsvidare inte bör verkställa i de här målen, säger Cecilia Hegethorn Mogensen.  

De som krävs på bluffskulderna kan dock inte andas ut helt. Även om pengarna inte kommer att drivas in, kommer skulderna att stå kvar i Kronofogdens register. 

– Det kan vi inte påverka, säger Cecilia Hegethorn Mogensen.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".