Guldtackor
Arkivbild. Foto: Petr David Josek/TT.

Tyskland har blivit världens ledande guldnation

Världens ledande guldnation
1:12 min

Tyskarna investerar alltmer i guld. Det var oron efter finanskrisen som gjorde guldet populärt och nu har Tyskland gått om klassiska guldländer som Turkiet, Kina och Indien.

Tyskland har blivit världens ledande guldnation, rapporterar tidningen die Welt. Förra året köptes 1,5 gram guld per person i Tyskland jämfört med tvåan på listan, Turkiet, med 0,9 gram. Kina och USA delade tredjeplatsen på 0,7 gram per person. 

Finanskrisen för tio år sedan markerar vändpunkten. Mellan 1995 och 2007 köptes i genomsnitt 17 ton guldmynt och tackor per år i Tyskland. Marknaden var så liten att flera banker drog sig ur handeln. Men sedan 2008 har investeringarna legat över 100 ton guld varje enskilt år och förra året toppade på nästan 200 ton. 

Guldet rasade i pris 2013 och har sedan pendlat upp och ned. Guldruschen kan alltså inte förklaras av att tyskarna hoppas på snabba vinster i ädelmetaller. 

Enligt en studie från World Gold Council, en slags lobbyorganisation för guldindustrin, är det den gamla tyska rädslan för inflation och en osäker aktie- och obligationsmarknad som fått tyskarna att köpa guld som aldrig förr.

När centralbankerna ska sluta hålla marknader under armarna med stödköp har det utlöst en diffus oro för en ny krasch, vilket gynnar säkra placeringar som guld. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".