Ögonkirurgen Arun Kumar operera starrpatient och direkt efter en ny intill på Aravundsjukshuset i Madurai
1 av 2
Ögonkirurgen Arun Kumar operera starrpatient och direkt efter en ny intill på Aravundsjukshuset i Madurai Foto: Johan Bergendorff / SR
- Vi måste göra mer med vad vi redan har för att utrota onödig blindhet i världen, säger Katie Judson vid Kaliforniens Universitet i Berkeley och hjälporganisationen Seva Foundation.
2 av 2
- Vi måste göra mer med vad vi redan har för att utrota onödig blindhet i världen, säger Katie Judson vid Kaliforniens Universitet i Berkeley och hjälporganisationen Seva Foundation. Foto: Privat

Blinda opereras på löpande band

Ögonkirurger opererar två patienter åt gången
1:13 min

18 miljoner människor på jorden är blinda av grå starr, men skulle kunna se igen med en enkel billig operation som tar några minuter. Det går att fördubbla antalet starroperationer på landsbygdsjukshus i fattiga länder om de härmar en löpandebands-teknik som utvecklats i Indien, enligt studie.

Ögonkirurgen Arun Kumar tar bort en grumlig lins från patientes öga och stoppar in en konstgjord istället.

– Så snart operationen är klar börjar jag på patienten på min andra sida som just nu görs i ordning av sköterskorna, berättar han.

Hamburgerkedjan Mcdonalds är inspiration till den här löpande bandtekniken som gjort det möjligt för de 11 Aravindsjukhusen i södra Indien att utföra lika många starroperationer som hela den offentliga vården i Storbritannien. Kostnaden är bara någon procent per patient jämfört med Europa och USA, medan andelen komplikationer till och med är lägre.

Aravindsjukhusen ägs av en icke vinstdrivande stiftelse. I dag betalar hälften av patienterna ingenting eller någon hundralapp. Deras vård sponsras av den andra hälften med lite lyxigare rum, men med samma vård.

25 landsbygdssjukhus i Sydasien, Latinamerika och Östafrika under fyra år lärts upp av Aravindsjukhuset och några andra högpresterande sjukhus - och det har lett till att i snitt ökade antalet starroperationer med 69 procent, men tio lyckades mer än fördubbla sin effektivitet, visar en vetenskaplig studie.

– Vi måste göra mer med vad vi redan har för att utrota onödig blindhet i världen, säger Katie Judson vid Kaliforniens Universitet i Berkeley och hjälporganisationen Seva Foundation.

– Någon fest blir det inte, men jag är väldigt lycklig att kunna se igen och försörja min familj efter den här starroperationen, säger 66-åriga bonden S C T Lingyam när bandaget lyfts av från ögat på Aravindsjukhuset i Madurai.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".