Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Minskad trafik ska skydda Rosenbad

Publicerat onsdag 11 oktober 2017 kl 06.20
Ska minska risken för angrepp med fordon
(1:53 min)
Poliser framför Rosenbad
På Fredsgatan som går förbi Rosenbad brukar det vara mycket trafik. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Området kring regeringskansliet i Stockholm city behöver skyddas bättre mot bland annat terrorangrepp, det menar regeringskansliets säkerhetschef i en skrivelse. En åtgärd är att minska biltrafiken på närliggande gator.

Trafikkontoret är med och utreder frågan om vilka åtgärder det kan komma att bli.

– Vi diskuterar alla möjliga typer av åtgärder. Det kan vara fråga om en fullständig avstängning för trafik på Fredsgatan, men då får man väga det mot trafikkonsekvenserna som det kan bli. Det kan också vara så att man har någon form av kontroll av det som är där, säger Jonas Eliasson, trafikdirektör i Stockholm stad.

– Det kan också vara så att man har någon typ av trafikminskande åtgärder, men allt det här är avhängigt av vilka bedömningar som regeringskansliet gör och sen får vi väga de bedömningarna mot vilka möjligheter det finns och vilka trafikkonsekvenser det ger, säger han.

Sedan 2016 är hotbilden från terrorism förhöjd i Sverige och terrordådet på Drottninggatan i april i år var det första fullbordade terrorattentatet i Sverige i modern tid. Området kring regeringskansliet i Stockholm city måste därför skyddas bättre, enligt en skrivelse från regeringskansliets säkerhetschef som Ekot tagit del av.

Under terrordådet i Stockholm och i flera andra europeiska städer användes en lastbil till att köra rätt in i en folkmassa. För att minska risken för fler sådana angrepp är det därför viktigt att minska biltrafiken i regeringskansliets kvarter, enligt skrivelsen. Det gäller framförallt biltrafiken på Fredsgatan som ligger nära bland annat Rosenbad och Sagerska huset där statsministern bor. Ekot har sökt regeringskansliets säkerhetschef, Ari Stenman, men han har avböjt att medverka.

I skrivelsen från slutet av juni framkommer att regeringskansliet vill se åtgärder omedelbart, men ännu har inget hänt vid Fredsgatan. Enligt Jonas Eliasson har trafikkontoret utrett frågan tillsammans med regeringskansliet och polisen i Stockholm ända sedan de fick skrivelsen från regeringskansliet.

– Det tar tid att utreda sådana här saker. Vissa fysiska åtgärder där man bygger saker kan ta ett tag att bygga, enklare avstängningar kan gå ganska fort att få på plats. Det här är också en avvägning man får göra mellan vilka trafikkonsekvenser det är och saker som hur stor är hotbilden just på Fredsgatan, så utredningen handlar också om att göra den avvägningen, säger Jonas Eliasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".