Raila Odinga.
Raila Odinga. Foto: Simon Maina/TT.

Oppositionsledaren Odinga drar sig ur val i Kenya

Vill att valmyndigheten utlyser helt nya val längre fram
1:23 min

I Kenya meddelade i dag presidentkandidaten Raila Odinga att han hoppar av valet om två veckor. Det innebär att sittande president Uhuru Kenyatta är enda kvarvarande kandidat.

– Härmed drar vi tillbaka vår kandidatur med omedelbar verkan, läser Raila Odinga innantill ur det brev han tidigare i dag skickat till Kenyanska valmyndigheten.

Beskedet att oppositionsalliansen NASA:s presidentkandidat Raila Odinga hoppar av presidentvalet om två veckor beskrivs som en överraskning.

Samtidigt har Odinga ända sedan högsta domstolen ogiltigförklarade presidentvalet för en dryg månad sedan hållit fast vid att han inte kommer ställa upp på något omval om inte valmyndigheten genomför omfattande reformer - bland annat att en rad chefer sparkas, så inte samma felaktigheter som fällde förra valet begås även i nästa val.

Valmyndigheten har vägrat, och i dag tog Raila Odinga konsekvensen av sitt ultimatum och hoppar av.

Det är oklart vad som händer i Kenya nu. Den formella tidsfristen för att hoppa av har sedan länge passerat, och sittande president Uhuru Kenyatta, den enda kvarvarande kandidaten, har sagt att valet trots allt ska hållas.

Odinga vill å sin sida att omvalet ställs in och att valmyndigheten utlyser helt nya val längre fram.

I bakgrunden finns stora spänningar i ett politiskt mycket polariserat Kenya, med våldsamma gatuprotester på flera håll. Oron finns att dagens besked ytterligare ska öka spänningarna och leda till mer våld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".