Regionpresident Carles Puigdemont Barcelona Katalonien
Regionpresident Carles Puigdemont höll tal inför det regionala parlamentet i Barcelona Foto: JORGE GUERRERO/AFP

Beskedet: Katalonien skjuter på självständighet

"Han vill ha mandat att utropa självständighet"
1:57 min

Katalonien kommer att utropa självständighet från Spanien — men inte ännu, meddelade regionpresident Carles Puigdemont i ett tal inför det regionala parlamentet i Barcelona. Han hoppas på internationell medling.

– Vi är alltid redo till samtal, sade Puigdemont.
Puigdemont vände sig också till alla dem som i helgen demonstrerade för ett fortsatt enat Spanien.

– Vägen framåt kan inte vara något annat än demokrati och fred, sade Puigdemont.

Den katalanske ledaren fördömde den spanska regeringens "radikala" vägran att förhandla, och sade att han vill skicka ett budskap om dialog till övriga Spanien.

Efter talet blev reaktionerna blandade i kammaren. Många såg besvikna ut, medan andra applåderade.

"Vi föreslår att verkställigheten av självständighetsförklaringen skjuts upp några veckor, för att öppna för dialog", skriver den katalanska regionregeringen på Twitter.

Läget var spänt inför den katalanske ledarens tillkännagivande, som egentligen skulle ha hållits kl 18, men som sköts upp på grund av ett möte.

Katalansk polis med förstärkningsvapen hade ökat närvaron kring parlamentsbyggnaden före parlamentsmötet. Minst 20 bepansrade polisfordon blockerade ingångarna till parken utanför parlamentet, rapporterar Reuters.

Utanför avspärrningarna hade flaggviftande självständighetsivrare samlats.

Den spanska centralregeringen förstärkte också säkerheten vid flygplatser och tågstationer i Katalonien inför parlamentsmötet.

EU vädjade till separatistledaren att besinna sig och öppna för en dialog med Madrid inför Puigdemonts framträdande i parlamentet.

– I dag ber jag dig att, i dina avsikter, respektera författningen och inte tillkännage ett beslut som skulle omöjliggöra en sådan dialog, sade EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk inför tillkännagivandet.

I helgen påminde talespersonen för Spaniens styrande Partido Popular om vad som hände den katalanske ledaren Lluís Companys, som fängslades och sedermera avrättades efter att ha utropat självständighet 1934, och varnade för att Puigdemont skulle kunna sluta på samma sätt — i fängelse — om han utropar självständighet.

– Det är extremt hårda tongångar, som saknar motstycke i Spanien i modern tid, säger Niklas Bremberg, statsvetare vid Utrikespolitiska institutet

En möjlig konsekvens av en framtida självständighetsförklaring är att Madrid tillämpar artikel 155 i den spanska grundlagen, som ger regeringen möjlighet att ta kontroll över de regionala styrena.

– Den skulle helt eller delvis häva Kataloniens självstyre. Men artikeln har aldrig använts, den är väldigt kort och generellt skriven. Det är oklart vilka steg som skulle behöva tas ytterligare för att omvandla den i praktiken, säger Bremberg.

Mer om Katalonien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".