Göteborg demonstration utvisningar
Ett hundratal personer hade samlats för att demonstrera mot utvisningarna. Foto: Thomas Johansson/TT

Flera som skulle utvisas har fått stanna

Polisen: Exakt antal vet vi inte förrän planet är i luften
2:00 min

Ett hundratal personer demonstrerade i dag utanför Migrationsverkets förvar i Kållered i Göteborg mot utvisningen av en grupp asylsökande till Afghanistan.

När bussen skulle lämna förvaret strax efter klockan 19 ikväll satte sig ett 20-tal demonstranter på vägen så att polisen fick ingripa. Enligt Hans Lippens vid polisen Region Väst gick det hela lugnt till.

– I samband med att bussen lämnade Sagåsen i Kållered utanför södra Göteborg, så var det antal personer som satte sig i vägen för bussen. De  uppmanades att flytta på sig vilket man gjorde.

Bussen åkte till Landvetters flygplats och ett plan som chartrats för att ta personer som utvisats från flera EU-länder och sedan flyga till Kabul i Afghanistan. Det är oklart hur många som verkligen kom med planet säger Hans Lippens.

– Inledningsvis var det mellan 10 och 20, men det har blivit något färre och exakt antalet vet vi inte förrän planet är i luften. Flera har fått inhibitionsbeslut under resan vilket innebär att verkställighetshinder föreligger, så siffran kan komma att justeras.

Planet lyfte från Landvetter runt 22.40 utan några incidenter och enligt TT var det då totalt tio personer, nio män och en kvinna, som följde med planet.

Ekot har sökt flera juridiska ombud till de utvisade och fem stycken av sammanlagt ett 15-tal har fått stanna i Sverige för ytterligare beslut och utredning.

Två av dessa har till exempel konverterat till kristen tro och deras juridiska ombud har fått nytt prövningstillstånd för dem.

Charlotta Lagnander är ombud för tre personer och en av dem har fått en ny prövning av sina asylskäl, medan de andra två nu är på väg till Kabul via Österrike.

Charlotta Lagnander säger att när så många får en ny prövning så nära utvisningen visar på att alla inte haft en rättssäker process.

– Det handlar om vad de här barnen, som de var när de kom, de har i mångt och mycket varit helt ensamma och inte förstått vad som har krävts av dem och vad som hänt dem, kan jag kort säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".