Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Delad bild: Man med handen på hakan, skorsten på kolkraftverk.
Energiminister Ibrahim Baylan har framfört Sveriges syn på kopplingen mellan jobb och klimat till den amerikanske energiministern. Foto: Malin Hoelstad/TT, Mark Wilson/TT.

Baylan: Det går inte att runda USA i klimatfrågan

"Det är helt uppenbart att vi har helt olika uppfattningar"
2:12 min

Sveriges energiminister Ibrahim Baylan mötte under tisdagen sin amerikanske kollega Rick Perry i Washington. Mötet skedde bara en dag efter USA:s besked om att slopa begränsningarna för energisektorns koldioxidutsläpp.

– Det är helt uppenbart att vi har helt olika uppfattningar om klimatavtal med mera, men det har också varit väldigt viktigt för mig att också framföra det som jag ju vet är en del av den amerikanska diskussionen - nämligen att ekonomi, jobbskapande och omställning går hand i hand, säger Ibrahim Baylan.

I USA har mycket av energi- och miljödiskussionen handlat om jobben som går förlorade vid en omställning till grön energi. Det var ingen slump att chefen för landets miljömyndighet igår lämnade beskedet om slopade regler för delstaternas koldioxidutsläpp från kraftverk vid ett möte för kolarbetare. Att bevara jobb i kolindustrin var ett av president Donald Trumps viktigaste vallöften.

Ibrahim Baylans linje vid mötet med den amerikanske energiministern har alltså därför varit att lyfta fram Sveriges erfarenhet av att omställning till grön energi också kan vara jobbskapande.

– Sen är det ju också väldigt bra för miljön och klimatet också, men det ena står ju inte mot det andra. Och det är det som varit mitt bärande budskap i samtalen både med presidentens rådgivare, men också med energiministern, säger Ibrahim Baylan.

Men den svenska synen på energi och klimat har kraftig motvind i Washington just nu. Baylan träffade också president Trumps rådgivare i energi och miljöfrågor, George David Banks som är aktiv vindkraftsmotståndare.

Energiminister Rick Perry anses stå oljeindustrin nära och chefen för miljömyndigheten tror inte på kopplingen mellan utsläpp och klimatförändringar. Samtidigt har flera enskilda delstater bestämt sig för att föra en klimatpolitik som ligger närmre den svenska.

Borde Sverige satsa mer på samarbete med dem?

– Inom vissa områden kan det nog vara så. Men det är klart att vi vill ju gärna fortsätta ha med USA därför att USA som nation står ju för ungefär  20-25 procent av världens klimatgasutsläpp. Det går inte att runda utan vi måste göra vad vi kan för att göra för att få en konstruktiv dialog med USA såväl på federal nivå som på delstatsnivå, säger Ibrahim Baylan.

Mer om Klimat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".