Tredelad bild: Översvämning, bråte och förödelse efter en tsunami och torka i Indien.
Arkivbilder. Foto: Bullit Marquez/TT, Mark Baker/TT, Rajanish Kakade/TT.

Naturkatastrofer drabbar flest i Asien och Stillahavsområdet

Fem gånger högre risk att drabbas av naturkatastrofer
1:48 min

Över två miljoner människor har omkommit i naturkatastrofer i Asien och Sillahavsområdet sedan 1970. Och FN varnar i en ny rapport för att det är denna region som på grund av klimatförändringar kommer att drabbas värst framöver också.

Enligt FN så har de allt aggressivare naturkatastroferna kostat i medeltal 43 000 människor livet varje år sedan 1970 i denna region. 6,3 miljarder människor i Asien och Stillahavsområdet har under samma period personligen drabbats av översvämningar, torka och stormar. Att jämföra med 0,9 miljarder i resten av världen. 

Det är alltså fem gånger högre risk att råka ut för en naturkatastrof om du bor i Asien eller Stillahavsområdet än i andra delar av världen.

I det området har dessa naturens prövningar kostat människorna över tusen miljarder US dollar mellan åren 1970 och 2016.

I fattiga och lägre medelinkomstländer så är risken att man ska dö i en naturkatastrof femton gånger högre än i ett rikt land, skriver rapporten. Och när katastroferna inträffar oftare och oftare så hinner samhällena inte resa sig igen, vilket leder till att de halkar allt mer ner i en djupare fattigdom. Men extremvädren kostar allra mest rent ekonomiskt för länder som Kina och Japan.

Men enligt experterna finns det ingen ljusning att vänta då risken är stor att regionen får uppleva mer naturkatastrofer framöver i form av extrem hetta, mer översvämningar som varvas med extrem torka och fler starkare cykloner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".