Personer bredvid en katalansk flagga.
1 av 2
Många personer följde Carles Puigdemont tal på ett torg i Barcelona. Foto: Jorge Guerrero/TT
Tre personer med en katalansk flagga.
2 av 2
Michael Cecilil Goncalded, Ágata Pedrerol och Jauma Padrós i Barcelona. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio.

Blandade reaktioner efter uppskjuten självständighet i Kataloninen

"Jag är besviken för vi vill lösa detta så fort som möjligt"
2:19 min

I sitt tal i Regionparlamentet i går, sa den katalanske ledaren Carles Puigdemont, att man skjuter upp självständighetsförklaringen. Först ber man om internationell medling för att föra dialog med den spanska regeringen.

– Det låter bra att man sträcker ut handen, en dialog är bra för alla, säger katalanen Jordi som var en av flera tusen om valde att se tv-sändningen av den katalanske ledaren Carles Puigdemonts tal i utomhus på torget Lluis Companys i centrala Barcelona.

Torget var omringat av polispiketer. I luften surrade spanska polishelikoptrar. Självständighetsivrare med och utan flaggor lyssnade på talet med spänd förväntan.

– Vi skjuter upp självständighetsförklaringen för att öppna upp för en dialog, sa Carles Puigdemont i sitt tal.

Efteråt samlades folk i mindre grupper på torget och diskuterade det de hört och Jaume Padrós var lite besviken.

– Jag är besviken för vi vill lösa detta så fort som möjligt, men vi tror på Puigdemont, sa Jaume Padrós.

Han anser att lösningen var en eftergift till det internationella samfundet som har tryckt på för att förmå Puigdemont att avstå från en ensidig självständighetsförklaring.

Svaret från Spaniens vice premiärminister Soraya Saenz de Santamaria kom snabbt. Hon sa att Carles Puigdemont inte är i en position där han kan tvinga fram medling.

– Ingen kan dra slutsatser av en lag som inte finns, av en folkomröstning som inte har ägt rum. All dialog måste föras inom lagen, sa hon.

I dag hålls ett extra regeringsmöte i Madrid om Katalonien och i eftermiddag väntas den spanske premiärministern Rajoy kommentera situationen.

Relaterat

Mer om Katalonien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".