Strålsäkerhetsmyndigheten: Risker med planerad slutförvarsmetod

3:16 min

Strålsäkerhetsmyndigheten bedömer att det finns risker med den planerade metoden för att slutförvara använt kärnbränsle. Men i förhandlingarna i Mark- och miljödomstolen om frågan har detaljer om riskerna utelämnats.

Kärnindustrins avfallsbolag Svensk Kärnbränslehantering, SKB, planerar att lägga det radioaktiva avfallet 500 meter ner i berget nära Forsmark i Uppland.

Mark- och Miljödomstolens förhandling handlar om valet av plats, om bygget av slutförvaret kan ske på ett miljösäkert sätt, och om den planerade metoden, att lagra radioaktivt kärnbränsle i kopparkapslar och bentonitlera, klarar miljöbalkens krav.

Senare ska regeringen besluta om slutförvaret , men viktigaste underlagen kommer från de granskande myndigheterna Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM och Mark- och miljödomstolen.

Men SSM har också diskuterat andra möjliga risker med kapslarnas hållbarhet - myndigheten deltar i förhandlingarna, men inte redovisat sina siffror om konsekvenserna för Mark- och miljödomstolen . Det skriver Naturskyddsföreningens tidskrift Sveriges Natur.

Sen tidigare är det omdiskuterat om kopparkapslarna skulle kunna korrodera. SSM har gjort scenarion för andra händelser, som att kopparkapslarna kan drabbas av så kallad väteförsprödning , eller krypdeformation, eller att de kan skadas av spänningskorrosion.

SSM bedömer att kopparkapslarna kan skadas inom 300 år. Det är betydligt tidigare än SKB har räknat med i sin ansökan. Då är strålningen fortfarande avsevärd. Skadorna skulle enligt SSM i värsta fall kunna leda till stråldoser som är 41 gånger större än myndighetens riktlinjer i närheten av slutförvaret.

I dokument som Ekot tagit del av, framgår att det fanns oenighet inom SSM om de här frågorna ska utredas nu, innan regeringen ska ta ställning, eller om det kan ske senare.

Henrik Öberg som är utredare på Strålsäkerhetsmyndighetens enhet för slutförvaret, jobbade inte där vid den tiden. Han har inte varit med i de diskussionerna. Han säjer att SSM bedömer att SKB senare kommer kunna lösa problemen:

– I de synpunkterna finns bland annat kommentarer avseende väteförsprödning och kopparkrypning. Och vi bedömer att SKB kommer att kunna hantera det i kommande steg genom diverse åtgärder., säger Henrik Öberg. 

Enligt honom ska Mark och miljödomstolen få mer information under de kvarvarande förhandlingsdagarna:

– I de här förhandlingarna har domstolen bett oss att presentera vilka osäkerheter som SSM bedömer som betydande. Det här kommer vi presentera i domstolen i vecka fem av domstolsförhandlingarna.

Men frågan om SSM ska informera domstolen om siffrorna från sin interna riskanalys är obesvarad. I så fall beskrivs inte heller konsekvenserna fullt ut.

Finland och Sverige är de länder som kommit längst i världen med planerna för ett slutförvar för kärnavfall. Frågan har utretts i många år. Men att döma av dokument som också Ekot tagit del av, kan det också bidra till att Strålsäkerhetsmyndigheten har svårt att skärpa kraven på kärnkraftsindustrin. Bland annat skriver SSM att myndigheten citat: "efter 40 års arbeten har stora krav på att visa varför vi anser att förslaget från SKB inte skulle kunna uppfylla kraven." 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista