En sammanbiten man.
Den senaste korruptionsskandalen i Chongqing har redan fällt stadens partisekreterare och högste ledare Sun Zhengcai. Foto: Ng Han Guan/TT.

Ny maktkamp i Chongqing inför partikongress i Kina

Stadens högsta ledning har avsatts och bytts ut
2:03 min

Kampen om de högsta posterna i Kina inför kommunistpartiets kongress om två veckor koncentreras återigen kring storstaden Chongqing. Där har stadens högsta ledning avsatts och bytts ut, på ett sätt som påminner om maktspelet inför tidigare kongresser.

Både partisekreteraren i Chongqing och hans närmaste män har fällts av partiets interna diciplinkommission. 

– Inspektionen har funnit att He Ting allvarligt brustit i politisk disciplin, sökt inflytelserika kontakter för egen vinning och ägnat sig åt vidskepelse.

Så löd kommunistpartiets Diciplinkommissions dom över megastadens Chongqings tidigare polischef He Ting efter att det stod klart i början av veckan att han utesluts ur kommunistpartiet.

Den senaste korruptionsskandalen i Chongqing har redan fällt stadens partisekreterare och högste ledare Sun Zhengcai. Sun var en av 25 medlemmar i Politbyrån och såg ut att ha vägen utstakad mot kommunistpartitoppen.

Men i juli anklagades han plötsligt av partiets mäktiga Diciplinkommission för korruption och maktmissbruk och uteslöts ur partiet lagom till den viktiga partikongressen som börjar i Peking nästa vecka.

Uteslutningarna av högt uppsatta kommunistpartimedlemmar i Chongqing, bland dem också en vice borgmästare, har gett partisekreteraren Xi Jinping fria händer att besätta deras poster med personer han själv valt. De fallna ledarna har setts som lojala med den förre partisekreteraren Hu Jintaos falang.

Uteslutning av framstående partimedlemmar följer ett mönster som tycks höra till inför partikongresser. Inför partikongressen 2007 föll Shanghais partisekreterare Chen Liangyu från sin position, uteslöts ur partiet och avtjänar ett fängelsestraff för korruption. Hans efterträdare i Shanghai blev Xi Jinping – i dag Kinas mäktigaste man.

Inför den senaste partikongressen 2012 koncentrerades maktspelet precis som i år kring storstaden Chongqing, som då leddes av politbyråmedlemmen Bo Xilai. Bo Xilai drev under flera år en egen framgångsrik antikorruptionskampanj, och överglänste Xi Jinping för en tid. Efter en schism med sin polischef som stått honom nära, snärjdes Bo Xilai själv av partiets disciplinkommission, uteslöts ur partiet och avtjänar nu livstids fängelsestraff.

Den senaste korruptionsskandalen i Chongqing ses som en möjlighet för Xi Jinping att befästa sitt framtida inflytande samtidigt som han väntar på att väljas om nästa vecka som Kinas högsta ledare för en ny femårsperiod. 

Video: Kommunistpartiet i Kina väljer väg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".