HD vill se över prövningstillstånd

Efter uppmärksamheten kring domarna efter EU-kravallerna i Göteborg ska HD nu i veckan ha ett möte för att diskutera läget.
Enligt Högsta Domstolens ordförande Torkel Gregow är det viktigt att slå fast principerna för framtida prövningstillstånd. Torkel Gregow säger till Ekot att man på mötet ska diskutera hur man ska hantera de domar som i dagsläget väntar på prövningstillstånd i HD. Bakgrunden till HD:s bryderier är att man för två veckor sedan sedan kraftigt sänkte straffet för en 20-årig man som dömts för upplopp under EU-toppmötet. Mannen hade i Hovrätten dömts till fängelkse i 1 år och 8 månader men HD ansåg att straffvärdet för mannens brott bara var 4 månaders fängelse. Från många håll har det förts fram kritik mot att straffen i domarna efter göteborgskravallerna är ovanligt hårda, men trots det har flera dömda nekats prövningstillstånd i HD, och andra har till följd av det inte brytt sig om att överklaga. För de här personerna finns inte mycket att göra nu, eftersom deras domar vunnit laga kraft. Och det kan tyckas orättvist menar Torkel Gregow.
Nina Odermalm
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".