Islamiska staten, radikalisering
1 av 2
NSPCC:s initiativ syftar till att ge råd och stötta dem som ringer. Foto: Erik Nylander/TT
Marie Jönsson, biträdande institutionschef
2 av 2
Marie Jönsson, biträdande institutionschef på Ungdomshemmet Tysslinge tycker det är bra att personalen ska få mer utbildning om våldsbejakande extremism. Foto: SR

Personal på ungdomshem ska få mer utbildning om extremism

"Vi har möjligheter att arbeta förebyggande"
2:10 min

Personal som arbetar på statliga ungdomshem ska få mer utbildning om våldsbejakande extremism.

Just nu arbetar man med att ta fram en webbutbildning, och tanken är att utbildningarna ska starta i januari.

Sari Römpötti är projektledare på Statens institutionsstyrelse, SiS, och enligt henne har man på ungdomshemmen stor möjlighet att påverka de ungdomar som är där.

– I och med att man träffar ungdomen dygnet runt i princip så finns det ju alla möjligheter  att nå ungdomar, och att uppmärksamma ungdomar och att också faktiskt arbeta förebyggande, säger Sari Römpötti.

SiS är en av flera myndigheter som fått uppdrag av regeringen att utveckla arbetet mot våldsbejakande extremism.

Just nu arbetar man med att ta fram en särskild webbutbildning för all personal som arbetar på de statliga ungdomshemmen, där det bland annat bor unga som har tvångsomhändertagits.

En tidigare kartläggning har visat att det på ungdomshemmet har funnits personer som visat sympatier för till exempel våldsbejakande högerextremism och våldsbejakande islamistisk extremism.

Utbildningen som tas fram ska bland annat handla om vilka tecken som kan finnas på att en person sympatiserar med våldsbejakande extremism, och om vad personalen då ska göra.

I regeringsuppdraget arbetar man också med att se hur man kan förbättra samarbetet med till exempel imamer och präster.

Ett av de hem där man har viss erfarenhet av det här är ungdomshemmet Tysslinge utanför Södertälje, där Marie Jönsson är biträdande institutionschef.

– På två år har vi kanske sett två till tre ungdomar där vi verkligen har blivit oroliga för att det finns samhällsfarliga inslag, och där vi har informerat socialtjänsten om att det finns något riktigt oroväckande, säger Marie Jönsson.

– Men att radikaliseringsprocessen har startat, det kan vi se oftare, säger hon.

Marie Jönsson tycker att det är bra att det nu tas fram en webbutbildning för all personalen på ungdomshemmen. Planen är att utbildningarna ska börja i januari.

– Det är lätt att man gör det här till något väldigt svårt. Det är främmande, man vet inte hur man ska ta i det. Att man behöver en utbildning för att se att den som är behandlingsassistent inte behöver vara rädd för att ta i den här frågan, funderar Marie Jönsson.

– Du behöver inte sitta och prata extremism för att du ska vända om honom, det är inte det sagda ordet som vi kommer vända om killen med, utan det är att vi lyckas dra in honom i ett sammanhang, att han får en känsla av att vi vill honom väl, som en motvikt mot det han har valt, avslutar Marie Jönsson. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".