Partiledarna
Foto: Anders Wiklund/Tina Magnergård-Bjers/Stina Stjernkvist/Maja Suslin/Stefan Jerrevång/Pontus Lundahl/Christine Olsson/Noella Johansson/TT.

Välfärd, säkerhet och skatter i fokus i partiledardebatten

Välfärd, säkerhet och hur partierna finansierar sina förslag tog stor plats i dagens partiledardebatt i riksdagen. Statsminister Stefan Löfven framhöll att Sverige nu går bättre och att de borgerliga partierna föreslår stora skattesänkningar samtidigt som de vill öka utgifterna på olika områden.

Statsminister Stefan Löfven:

– Hur ska 100 miljarder kronor i skattesänkningar förbättra välfärden? Hur ska skolan bli bättre med nedskärningar? Hur blir det tryggare för äldre när kommuner och landsting får mindre resurser? Alla vet svaret: det här går inte ihop. 

De borgerliga partiledarna vände sig emot Löfvens argumentation, exempelvis Moderaternas Ulf Kristersson: 

– Sittande regering säger att allt är fantastiskt och att det är deras förtjänst. Sittande opposition säger att allt är elände och att det är regeringens fel. Sittande regering säger att allt var dåligt förr när de andra regerade. Det där är en raspig skiva, få människor tror på den.

Stefan Löfven lyfte fram förslag som höjt barnbidrag och mer pengar till kommuner och landsting i regeringens budget, som kan leda till bättre vård och omsorg och högre löner för personalen, medan oppositionen pekade på problemen, som att polisens har svårt att hinna med allvarliga brott och att vårdköerna vuxit sedan den rödgröna regeringen tog över. 

Kristdemokraternas gruppledare Andreas Carlson:

– Du säger att du vill korta vårdköerna men du berättar inte att det är din regering som med kirurgisk precision har sett till att vårdköerna ökar.

Stefan Löfven pekade åter på borgerliga skattesänkningarna och vad de ledde till förra mandatperioden:

– Tar man bort 140 miljarder kronor i skatteintäkter så blir det mindre till välfärden. Ska man försöka sig på något annat har man stora hål i och det var det ni lämnade efter er. 

Migration och invandring spelade också stor roll i debatten. Moderaternas Ulf Kristersson föreslog en långsiktig, blocköverskridande överenskommelse om migrationen, där exempelvis de som fått nej ska lämna landet och att Sverige ska följa europeisk migrationspolitik. 

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson markerade att han vill föra en tuffare politik än övriga partier:

– Bilbränder och upplopp har blivit vardagsmat. Då är frågan: vad är det som har gått fel? Alldeles för länge så lät man en öppna hjärtan-politik råda samtidigt som man ägnade en stor del av sin kraft åt att smutskasta de som varnade.

Centerledaren Annie Lööf kritiserade regeringens miljöpolitik i en duell med Miljöpartiets Gustav Fridolin: 

– Klimatutsläppen, oavsett hur man räknar, har slutat att minska i Miljöpartiets Sverige. Varför minskar inte utsläppen när Miljöpartiet styr?

Gustav Fridolin:

– Naturvårdsverket, expertmyndigheten, bedömer nu att vi är på väg att kunna, med den politik förs, nå det närmaste klimatmålet, men, när man som SCB gör, räknar in flyget, då blir siffrorna sämre. Det är just därför vi måste våga sätta en skatt på att flyga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".