Köerna växer inom barn- och ungdomspsykiatrin.
Köerna växer inom barn- och ungdomspsykiatrin. Foto: Stina Stjernkvist/TT.

Längre köer till barn- och ungdomspsykiatrin

"Det kan göra stor skillnad"
1:15 min

Köerna till barn- och ungdomspsykiatrin har blivit längre på senare tid, det rapporterar Dagens medicin.

Tidigare fanns en förstärkt vårdgaranti där barn och ungdomar med psykisk ohälsa garanterades en besökstid inom en månad, en garanti som nu istället ligger på tre månader.

Sara Lundqvist är överläkare och ordförande i Svenska föreningen för barn- och ungdomspsykiatri, en förening som organiserar specialistläkare inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). Hon menar att de två extra månaderna gör skillnad.

– Man blir försämrad förstås i sin psykiska sjukdom, säger hon.

Den förstärkta vårdgarantin på 30 dagar som tidigare fanns var kopplad till ett bidrag som togs bort av den nuvarande regeringen. I och med det är garantin åter tillbaka på 90 dagar.

Tidningen Dagens medicin kan med siffror från Sveriges kommuner och landsting (SKL) visa att det i dag bara är Kalmar läns landsting som kan garantera ett första besök inom en månad. Får tre år sedan var den siffran 16 regioner och landsting.

Svenska barn- och ungdomspsykiatriska föreningens ordförande Sara Lundqvist ser helst att de flesta barn och ungdomar får hjälp tidigare i vårdkedjan, innan de behöver remitteras till BUP.

– Den grupp som är så sjuka att de behöver den typen av insatser borde ju inte var för stor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".