Sladdar
Foto: Bertil Ericson/TT

Säpo kritisk: Svårare att stoppa terror

"Det är helt avgörande uppgifter"
1:04 min

Det nya förslaget om en ny modell för datalagring är för lätt att kringgå och kommer att försvåra utredningsmöjligheterna kring att motverka bland annat terrorbrott. Det anser Johan Olsson, på Säpo.

– I och med det här lagförslaget har vi en något bättre situation i och med att det nu blir en lagringsskyldighet. Men det är ju viktiga delar som det inte kommer finnas någon lagringsskyldighet för, säger Johan Olsson, operativ chef på Säkerhetspolisen.

Utredningen föreslår att lagringsskyldigheten ska gälla nummer och tid för alla mobilsamtal och meddelanden, vilken mobilmast som använts, tidpunkt när man kopplar upp mot internet och vilken IP-adress som används samt vilken abonnent.

Däremot finns ingen lagringsskyldighet för fast IT-trafik. Men enligt Johan Olsson kommer mer organiserad brottslighet att anpassa sig efter rådande lagstiftning för att inte bli upptäckta, och att det kommer att ge stora konsekvenser.

Därför menar han att det krävs en heltäckande lagringsskyldighet, i stället för att undanta fast IT-trafik som utredningen föreslår.

– Det vi pratar om är ju att vi inte på samma sätt kommer kunna backa bandet och se vem en misstänkt gärningsman eller en person som begått ett terrorattentat, har kommunicerat med och när. Och det är helt avgörande uppgifter för att kunna stoppa nya attentat eller för att kunna lagföra en person, säger han.

Relaterat

Mer om IT & internet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".