Ung man
Österrikes utrikesminister Sebastian Kurzs parti går under namnet Listan Sebastian Kurz. Foto: AFP/TT

Väljare: Har aldrig upplevt en så skrämmande valrörelse i Österrike

Det mesta pekar på att Listan Sebastian Kurz kommer att vinna valet
2:00 min

Med fyra dagar till parlamentsvalet i Österrike väntar många österrikare på att den smutsigaste valkampanjen i landets moderna historia ska ta slut.

Valet väntas också markera slutet på tiden med stora koalitioner mellan socialdemokrater och konservativa, som har dominerat hela efterkrigstiden.

– Jag har aldrig upplevt en så smutsig och skrämmande valrörelse i Österrike, säger hårfrisörskan Maria Steiner, om valkampanjen som nu på upploppet helt domineras av avslöjanden om smutskastning och anklagelser om spioneri mellan socialdemokrater och konservativa.

– Jag får ont i magen när jag tänker på hur det ska gå på söndag, fortsätter hon om det konservativa partiet, ÖVP:s dramatiska skifte under den unge utrikesministern Sebastian Kurz ledning.

Kurz högersväng är skrämmande tycker kvinnan som fortfarande inte har bestämt om hon ska ge sin röst till Socialdemokraterna eller de gröna på söndag. Det gör henne mer typisk för den traditionella arbetarstadsdelen Meidling, än Sebastian Kurz, som är uppvuxen och bor här.

Men det mesta pekar på att hans parti, som går till val under namnet Listan Sebastian Kurz, kommer att vinna valet.

Med partiledarskiftet följde en utstuderad personfixering och fokusering på flyktingpolitik och säkerhetsfrågor. På så sätt har partiet lockat tillbaka många sympatisörer från det högerpopulistiska frihetliga partiet FPÖ, och leder stort i opinionsmätningarna.

Pensionären Helmut Auernig, FPÖ-medlem sedan 50 år, håller däremot fast vid sitt parti. För honom är det han kallar den illegala migrationen, pensioner och inre säkerhetsfrågor, de viktigaste valfrågorna.

Han ser fram emot att FPÖ, som de andra partierna länge tog avstånd ifrån, nu har stora chanser att ingå i nästa regering, antingen i koalition med de konservativa eller, vilket är mindre troligt, med socialdemokraterna som har backat kraftigt och ligger trea i opinionsmätningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".