Lastbilschauffören Lotta Jakobsson.
Lastbilschauffören Lotta Jakobsson i Falun. Foto: Veronika Karlsson.

Nya krav på vinterdäck för tunga fordon kritiseras

Delade meningar om hur stort behovet är
2:08 min

Infrastrukturminister Tomas Eneroths (S) förslag om lag på vinterdäck på alla hjul på tunga fordon får skarp kritik från åkerinäringen.

Andreas Lindström, ledamot i Sveriges åkeriföretags centrala styrelse, menar att förslaget är onödigt.

– Vi måste prioritera vägunderhållet istället. Sandning, plogning, allmänt vintervägunderhåll.

Sedan 2013 är det krav på att tunga fordon ska ha vinterdäck på hjulen på drivaxeln. När Transportstyrelsen på regeringens uppdrag utredde frågan, kom man fram till att det inte finns tydliga belägg för att det skulle förbättra trafiksäkerheten.

Bland annat stödde sig utredarna då på en studie som visat att skillnaden på grepp mellan sommar och vinterdäck på tunga fordon är litet. Infrastrukturminister Tomas Eneroth tycker ändå att kravet behövs.

– Det finns många olika underlag man kan ha för att göra sådana bedömningar, men jag noterar att man i Norge haft positiva effekter, och vi vet från när vi införde vinterdäckskrav på personbilar att det fanns motstånd redan då men att det haft positiva effekter.  

I Norge måste alla fordon med en totalvikt på över 3,5 ton ha vinterdäck på samtliga axlar. Andreas Lindström på Sveriges åkeriföretag är dock tveksam till betydelsen av det norska lagkravet.

– Nej, det finns inga vetenskapliga rapporter. Utan de är inne på samma linje, det är vägfriktionen som är problemet.

På en mack i Falun har lastbilschauffören Lotta Jakobsson rast. Hon är positiv till förslaget om krav på vinterdäck på alla hjul på tunga fordon.

– Ja, det slirar väl lika mycket fram som bak. Så det tycker jag absolut, ska man ha det på småbilar, ska man ha det på större bilar med.

Förslaget är nu ute på remiss och tanken är att det nya kravet ska införas i juni nästa år.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".