En minnesstund hölls för Kim Wall på Columbiauniversitet i New York.
En minnesstund hölls för Kim Wall på Columbiauniversitet i New York. Foto: Fernando Arias / Sveriges Radio

Minnesceremoni för Kim Wall i USA

200 lärare, klasskamrater och kompisar hade samlats på journalistskolan
2:35 min

För några timmar sedan hölls en minnesstund för Kim Wall på Columbiauniversitet i New York, den skolan hon studerade på. Bland annat höll Kim Walls mamma ett tal inför lärare och klasskamrater.

På en filmduk framför runt 200 lärare, klasskamrater och kompisar som samlats på journalistskolan på Columbiauniversitet visas stillbilder av Kim Wall; reportageresor, fester med kompisar, Kim som student här på skolan.

– Kim återvände aldrig från sitt sista reportagejobb. Vår resa slutade här, säger Kims mamma, Ingrid Wall, när hon håller ett tal fullt av anekdoter om sin dotter, och fullt av beskrivningar av Kims framgångar som journalist.

När Ingrid Wall avslutar och går ner från podiet har både hon och många av åhörarna tårar i ögonen.

– Mänskligheten behöver fler modiga kvinnor som Kim, kvinnor som vågar ge röst åt de svaga och som gör den här världen bättre. Kim vi saknar dig, säger Ingrid Wall.

Klasskamrater läser upp utdrag från publicerade och opublicerade artiklar som Kim Wall skrivit. Hennes lärare berättar om en elev som hade något speciellt, som lyckades fånga människors uppmärksamhet. Flera av dem återkommer till att hon var en målmedveten journalist vars karriär slutade alldeles för tidigt.

En av Kim Walls klasskamrater, Marie Telling, beskriver sin vän som ambitiös, modig och professionell och otroligt duktig på att närma sig människor.

– Hon hade en stor portion humor, säger Marie Telling, och jag tror hon skulle vilja bli ihågkommen som en grym journalist och som en fantastisk vän.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".