Ung man
Foto: AFP/TT

Sista duellen avklarad inför valet i Österrike

Kanslerduell inför valet i Österrike
2:10 min

De två rivalerna om förbundskanslerposten i Österrike möttes igår i sin sista duell före parlamentsvalet på söndag. Och det mesta pekar på att deras nuvarande roller kommer att vara ombytta efter valet.

– Mod och vilja till förändring, det är avgörande för att bli en bra förbundskansler, sa utmanaren Sebastian Kurz, den nye ledaren för det konservativa folkpartiet ÖVP, vars beslut att lämna den stora koalitionen med socialdemokraterna i våras tvingade fram nyvalet.

Partiet presenterar sig som den friska fläkten i en förstelnad politisk ordning, trots att ÖVP suttit i regeringen de gångna 30 åren och 31-årige Kurz själv har medverkat i flera år, de senaste som utrikesminister.

I duellen med nuvarande förbundskanslern socialdemokraternas ledare Christian Kern återkom Kurz gång på gång till migrationsfrågan.

– Invandringen är den största utmaningen, betonade han i diskussionen om en reformering av de sociala trygghetssystemen.

Genom att rikta in sig på att kritisera migrations- och flyktingpolitiken har han vänt trenden för sitt splittrade parti och lockat tillbaka sympatisörer från högerpopulistiska frihetliga partiet FPÖ så att ÖVP nu har en klar ledning i opinionsmätningarna, med över 30 procents stöd.

– Det är uppenbart att ni har kopierat FPÖs valprogram. Er nya turkosa partifärg är i själva verket det nya blåa, sa Christian Kern och jämförde på högerpopulisternas partifärg.

De affärer och smutskastningskampanjer som dominerat valrörelsen den senaste tiden, uppmärksammades knappt under tv-duellen.

Kern och Kurz är de enda med realistiska chanser att bli nästa förbundskansler. Båda ansträngde sig för att framstå som den mest trovärdiga kandidaten.

Trots Christian Kerns personliga popularitet har förtroendet för socialdemokraterna rasat och de riskerar att hamna på tredje plats efter FPÖ. Men han håller ändå öppet för att kunna bilda regering också med högerpopulisterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".