IMF:s mlogotyp på glasdörr. I bakgrunden människor i mötesrum. Foto: Vadim Ghirda/Scanpix

Fördubblad tillväxt i Afrika

Tillväxt i Afrika ökar
1:27 min

Den ekonomiska tillväxten i Afrika söder om Sahara är på väg att återhämta sig, efter ett dåligt 2016. Enligt IMF:s senaste rapport som presenterades i dagarna så kommer tillväxten nära nog fördubblas i år jämfört med i fjol.

– Affärerna är på väg tillbaka till det normala, men långsamt säger Kailemia Giofrey som säljer begagnade böcker och pennor under ett parasoll i Nairobis centrala affärsdistrikt.

Och Kailemias rörelse verkar svänga i takt med konjunkturen i regionen som helhet.

Tillväxten i hela Afrika söder om Sahara sjönk kraftigt ner till 1,6% i fjol, men väntas i år vända uppåt igen och enligt IMF:s höstrapport som presenteras i dagarna så stiger tillväxten till 2,8% 2017, 3,4 2018 och ytterligare lite på längre sikt.

Men Afrika söder om Sahara det är en region med stora skillnader och stora fluktuationer.

Kontinentens mogna ekonomier Nigeria och Sydafrika ökar något nästa år, men tillväxten spås förbli mycket låg - enligt IMF på grund av politisk osäkerhet och uteblivna reformer.

Samtidigt har till exempel Etiopien snittat på nära tio procents tillväxt i över ett decenium, och förväntas fortsätta ligga högt både i år, nästa år och på sikt. Även Rwanda väntas gå bra kommande år.

I en generell kommentar noterar IMF att regionens tillväxt, trots att den nu vänder uppåt, bara precis kommer matcha den väntade befolkningsökningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".