Paolo Macchiarini
Paolo Macchiarini. Foto: TT Montage: Sveriges Radio.

Macchiarini åtalas inte – undersökningen nedlagd

Åklagaren: Går inte bevisa att andra metoder hade varit bättre
1:53 min

Förundersökningen mot kirurgen Paolo Macchiarini läggs ner, meddelar åklagarna i dag.

Samtidigt öppnar forskningsminister Helene Hellmark Knutsson för en lagändring.

Paolo Macchiarini var delgiven misstanke om tre fall av vållande till annans död, alternativt vållande till kroppsskada, och ett fall av vållande till kroppsskada.

Samtliga fall gällde operationer på Karolinska sjukhuset, utförda mellan 2011 och 2013.

Förundersökningsledaren och kammaråklagaren Jennie Nordin konstaterade att bevisläget varit svårt och att det inte gått att påvisa något brott från Paolo Macchiarinis sida.

– Det går inte att bevisa att andra metoder skulle ha gjort att patienten levt längre eller levt i dag, säger Jennie Nordin om det första dödsfallet som gällde en man från Island.

Hon gjorde likartade konstateranden även i de andra fallen, en man från USA och en kvinna från Turkiet.

Trots friandet riktas ändå kritik mot kirurgen. Kammaråklagare Anders Tordai:

– Macchiarini om någon kände till att rådande forskningsläge inte stödde hans metoder. Vår slutsats är att det råder ingen tvekan om att användningen av en syntetisk luftstrupe varit oaktsam och innefattar ett medvetet risktagande av allvarligt slag, säger kammaråklagare Anders Tordai.

Under torsdagen kom också besked om att forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) vill se hårdare straff för forskningsfusk:

– Det är verkligen förskräckligt det som hänt, och vi påminns om det lidande som patienterna utsatts för. När det gäller straffansvaret är det bra att det är grundligt utrett, men det framkom ju också att brott mot etikprövning inte kunnat göras på grund av den korta preskriptionstiden, säger forskningsministern till TT och fortsätter:

– Det är oerhört viktigt att vi har ett förtroende för forskningen, och att etikprövning sker. Ingen patient ska utsättas för experiment.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".