Erna Solberg vinnare av valet i Norge
1 av 2
Erna Solberg, Norges statsminister. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / TT
En Teslabil står vid en laddstation
2 av 2
Teslabil. Foto: Chuck Burton/AP Photo

Norge kan införa en "Tesla-avgift"

"God tillväxt i ekonomin"
2:24 min

Norges regering vill minska subventionerna för stora, tunga elbilar. Det kan göra en större Tesla uppemot 70 000 kronor dyrare än i dag.

Förslaget till norsk statsbudget för 2018 präglas av att regeringen ser en förnyad fart i norsk ekonomi.

– Det är god tillväxt i ekonomin. Över hela landet kommer sysslolösa händer i arbete, sa finansminister Siv Jensen när hon presenterade budgeten inför Stortinget.

I sin budget räknar finansministern med minskad arbetslöshet i Norge och en BNP-tillväxt på 2,5 procent nästa år. Det är en betydligt mer optimistisk bedömning än vad Norges centralbank och flera andra bedömare gör.

Enligt budgetförslaget ska den norska bolagsskatten fortsatt sänkas, nu från 24 till 23 procent. Även privatpersoner ska få sänkt skatt.

– Regeringen föreslår nya skattelättnader på totalt tre miljarder kronor netto, sa Siv Jensen.

Den kanske mest oväntade och uppmärksammade budgetnyheten var en så kallad "Tesla-avgift". Regeringen vill minska de kraftiga statliga subventionerna för de tyngsta elbilarna på över två ton. En stor Tesla kan därmed bli 70 000 kronor dyrare än idag, enligt norska medier.

– Detta är en signal som gör det väldigt osäkert för konsumenterna, och norska bilbranschen är helt bestört över det hör. Det här slog ner som en bomb, ingen hade trott att det var detta som skulle ske, säger norska Elbilsföreningens generalsekreterare Christina Bu till Ekot.

Stortinget har satt som mål att det inte ska säljas några nya fossildrivna bilar i Norge från 2025. Christina Bu befarar att regeringens "Tesla-avgift" kan skrämma vanliga familjer som överväger att köpa elbilar i familjestorlek.

Fast finansminister Siv Jensen säger att de tunga elbilarna sliter på vägarna, och hon anser att hennes förslag bara drabbar ett fåtal rika.

– Jag tror att de som är i närheten av att ha råd att köpa dessa bilar också har råd att betala den här avgiften, sa Jensen vid en presskonferens på torsdagen.

Förslaget kritiseras, bland annat av andra partier, och frågan är om "Tesla-avgiften" blir verklighet.

Norge har en annan budgetprocess än Sverige. Den norska minoritetsregeringen lägger nu fram ett förslag som ska förhandlas med framför allt mittenpartierna Venstre och Kristelig Folkeparti.

Regeringen vill nästa år föra in 231 miljarder norska kronor från den statliga oljefonden i statsbudgeten. Enligt regeringen är det en ökning i reala termer med 6 miljarder, men en mindre ökning än vad vi har sett under de senaste åren när oljeprisraset har slagit hårt mot delar av norsk ekonomi.

– När den ekonomiska aktiviteten nu skjuter fart, och tillväxten blir mer självgående, måste staten ge mindre gas för att inte försvaga norska företags förmåga att konkurrera internationellt, sa finansminister Jensen.

Norska försvaret ska stärkas, framför allt i nord-Norge, och föreslås få 55 miljarder kronor nästa år.

Det lär bli dyrare att gå på bio och museum i Norge framöver. Regeringen vill nämligen höja den lägsta momssatsen från 10 till 12 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".