Fred mellan Hamas och Fatah.
Fred mellan Hamas och Fatah. Foto: TT

Tio år som fiender – nu sluter Hamas och Fatah fred

Hamas har lovat att lämna över kontrollen
2:03 min

De rivaliserande palestinska grupperna Hamas och Fatah har nått en överenskommelse om försoning.

Efter tio års fiendskap har de i dag undertecknat ett avtal om samarbete på Gazaremsan rapporterar vår korrespondent.

Palestiniernas president Mahmud Abbas kallar det en slutlig överenskommelse och har redan nu aviserat att han tänker besöka Gaza inom en månad – i så fall hans första besök där på tio år.

Ända sedan våldsamheterna 2007 då Hamas med våld tog kontroll över Gazaremsan och mer eller mindre kastade ut Fatah har det rått en isande fientlighet mellan de båda palestinska parterna. Västbanken har styrts av Fatah från Ramallah medan Gaza styrts av Hamas, som är terrorstämplade i stora delar av omvärlden. Gruppens grepp om Gaza har också lett till hårda sanktioner och embargon från grannländerna Israel och Egypten.

Efter att Hamas största ekonomiska sponsor Qatar frysts ut av arabvärlden har Hamas nu sträckt ut en hand till Fatah. Med hjälp av egyptiska medlare har de förhandlat i Kairo och diskuterat samarbete, bland annat hur Gazas polisstyrka ska se ut, hur gränsövergångarna ska skötas och vad som ska hända med de palestinska ministerierna i Gaza, som nu bemannas av Hamasfolk sedan de tidigare Fatah-trogna stängts ute från sina jobb i Gaza.

Hamas lovar att senast första december lämna över den administrativa kontrollen över Gaza till en enhetsregering. Gränsövergången mot Egypten ska administreras av den palestinska enhetsregeringen men i praktiken kommer den att skötas av presidentens säkerhetsstyrka och övervakas av EU.

Det som återstår att diskutera är framtiden för Hamas väpnade gren samt hur de politiska platserna ska fördelas. Gazaborna har plågats av landområdets stängda gränser, bristen på jobb, vatten och elektricitet som förvärrats av den interna palestinska konflikten.
Förhoppningen nu är att försoningsavtalet också ska göra vardagslivet lättare för Gazas invånare.

Relaterat

Mer om Johan-Mathias Sommarström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".