Postnord får nu två dagar på sig. Foto: Emil Langvad/TT.
Postnord får nu två dagar på sig. Foto: Emil Langvad/TT.

Postnord får två dagar på sig att dela ut inrikes brev

Peter Eriksson: Ett sätt att anpassa sig till en förändrad verklighet
1:15 min

Postnord får nu två dagar på sig att dela ut inrikes brev, inte en dag som reglerna säger nu, det har regeringen beslutat i dag. Digitaliseringsminister Peter Eriksson tycker inte att detta är att sänka kraven på Postnord.

– Jag tror att den viktiga frågan för människor nu är att man ska kunna lita på att posten fungerar i hela landet, inte att det går jättefort att få fram breven, säger Peter Eriksson.

Det nya regelverket som träder i kraft vid årsskiftet slår fast att Postnord ska klara av att dela ut 95 procent av inrikes brev under två dagar, inte 85 procent under en dag som nuvarande regler säger.

Peter Eriksson tycker inte att detta är att anpassa sig till till att Postnord inte klarar av dagens mål.

– Jag skulle säga att det är ett sätt att anpassa sig till att verkligheten förändrats, till att människor inte använder posten på det sätt som man gjorde förr, säger Peter Eriksson.

Håkan Ericsson är vd för Postnord. Han är nöjd med att regeringen beslutat om nya regler.

– Det nuvarande regelverket har blivit väldigt gammalt. Det tar inte höjd för att digitalisering sker och brevmängden minskar.

Människor skickar numera sina brev digitalt. Jämfört med år 2000 har postens hantering av traditionella brev minskat med en tredjedel och det skickas över en miljard färre brev per år nu.

Är då Peter Eriksson säker på att Postnord klarar det nya kravet på att dela ut 95 procent av breven på två dagar i hela landet?

– Jag räknar med det. Jag tror att människor kan känna att det här bidrar till att öka möjligheterna att vi får en fungerande postservice, säger digitaliseringsminister Peter Eriksson.

Håkan Ericsson vill studera regeringens beslut innan han har en bestämd åsikt om det nya målet.

– Det är klart att 95 procent är en hög siffra. Men vi kommer att se till att vi har de kvalitetsåtgärder som krävs för att klara den nivå som gäller, säger Håkan Ericsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".