Ylva_heden_W_1500-1
Ylva Hedén, prognoschef på Konjunkturinstitutet Foto: Henrik Hellstrom

Stela löner ökar arbetslöshet

"Brist på löneflexibilitet bekymmersamt"
1:57 min

När lönerna inte anpassar sig till konjunkturen ökar risken för arbetslöshet, enligt en rapport från Konjunkturinstitutet.

– Risken att bli arbetslös är högre i de branscher där lönerna styrs mer av de centrala avtalen, säger Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef på Konjunkturinstitutet.

Vad kan hända då?

– Ja i de branscherna kan inte lönerna anpassas till att företagen inte längre vill anställa lika många, och då blir folk arbetslösa i stället.

Konjunkturinstitutet har i Lönebildningsrapporten för 2017 studerat hur lönerna i det privata näringslivet har reagerat på konjunkturförändringar mellan 1999 och 2013.

Resultatet visar att sättet lönerna bestäms har stor inverkan.
Med styrande centrala avtal mellan fack och arbetsgivare blir det mindre löneflexibilitet och hela anpassningen till sämre konjunktur tas då ut i högre arbetslöshet. Cirka 20 procent av privat sektor ser ut så, till exempel handeln och hotell- och restaurang.

Men lönebildningen sker alltmer lokalt. Då syns en tydlig dämpande effekt på lönerna. En fördubblad arbetslöshet i ett län, till exempel från 4 till 8 procent, håller tillbaka lönenivån med 3 procent på ett år och med nästan 9 procent på några års sikt, enligt KI.

– När vi gick in i den här studien hade vi nog kanske inte förväntat oss de här skillnaderna och att det är så pass flexibelt som den här studien visar, säger prognoschef Ylva Hedén Westerdahl.

Man kan tänka sig att arbetsmarknadens parter är styrande över de faktiska lönerna, men vad är det egentligen som styr?

– Vi säger att det är det lokala efterfrågeläget och vad företagen har råd att betala som styr i större omfattning än vad vi trodde tidigare.

KI menar att brist på löneflexibilitet är dåligt för samhällsekonomin.

– Om inte lönerna kan justeras nedåt blir det i stället fler som är arbetslösa, och arbetslöshet är mer kostsamt än lite lägre löner för flera personer. Det är stigmatiserande, man tappar kompetens om man inte jobbar och det kan också bli en varaktigt högre arbetslöshet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".