Paolo Macchiarini
Paolo Macchiarini Foto: Izabelle Nordfjell/TT och David Zalaznik/TT.

Uteblivet åtal mot Macchiarini kritiseras

Frias från misstankar om vållande till annans död
2:27 min

Förundersökningen mot kirurgen Paolo Macchiarini läggs ner. Det meddelade åklagarmyndigheten och därmed frias han från misstankar om vållande till annans död.

Kirurgen Paolo Macchiarini som bland annat misstänkts för grovt vållande till annans död efter att ha opererat in luftstrupar av plast hos svårt sjuka patienter, frias av åklagaren.

Skälet är att det inte gått att bevisa att operationerna orsakat patienternas död i tre fall och inte heller vållande till kroppskada hos den fjärde.

– När det gäller de tre personer som har dött har vi inte kunnat bevisa att de hade antingen överlevt eller drabbats av färre antal komplikationer med en annan metod än den som användes, säger kammaråklagare Anders Tordai vid Västerorts åklagarkammare i Stockholm.

Både Karolinska Institutet och Karolinska universitetssjukhuset har fått allvarlig och skarp kritik för sitt hanterande av Macchiarini-affären och ett flertal huvuden rullat, bland andra de båda rektorerna Anders Hamstens och Harriet Wallbergs. Trots det går det alltså inte att fälla kirurgen Paolo Macchiarini juridiskt för experimenten med syntetiska plaststrupar som slutade med tre patienters död. Inte heller går det att bevisa att den fjärde patientens skador orsakats av den omtalade kirurgen.

Och en av de visselblåsande läkarna som slog larm om situationen på sjukhuset, Karl-Henrik Grinnemo, är besviken idag.

– Det är ju väldigt allvarligt att vi inom rättsystemet tillåter att vi kan föra in ett icke godkänt plastmaterial i svårt sjuka patienter utan att det har genomgått någon typ av testning vare sig i försöksdjur eller vid etiksprövningsnämnd eller Läkemedelsverket och att inte detta bedöms som en brottslig handling, säger han. Och man ska komma ihåg att de här patienterna är lurade att få de här syntetiska luftstruparna, och det är det som gör det här så väldigt allvarligt.

Vad betyder det för patientsäkerheten i framtiden?

– Patientsäkerheten är i allra högsta grad hotad. Och jag tror att patienters vilja att vara med i kliniska studier i framtiden kommer att bli kraftigt påverkad av det här för patienterna känner sig inte trygga, säger överläkare Karl-Henrik Grinnemo.

Efter beskedet från åklagarna idag vill forskningsminister Helene Hellmark Knutsson skärpa reglerna kring etikprövningar, och hon öppnar för höjda straff.

– Jag tror att det är viktigt att vi sätter etiken högt för det handlar om patientsäkerhet men också förtroendet för forskningen och för patienters vilja att delta i både forskning och för att pröva oprövade metoder i forskningen, säger Helene Hellmark Knutsson. Och det blir konsekvenser om man bryter mot det. Och en höjd straffskala medför ju också att vi kan ha en längre preskriptionstid.

Och försvaradvokat Björn Hurtig berättar hur hans klient Paolo Macchiarini tog emot beskedet.

– Med glädje och lättnad. Men han har ännu inte läst beslutet i och med att jag inte hade det på engelska. Men han ska läsa det och sedan ska vi diskutera vidare, avslutar Björn Hurtig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".