Paolo Macchiarini
Paolo Macchiarini Foto: AP Photo/Lorenzo Galassi

Macchiarini önskar återupprättat förtroende

Björn Hurtig: Macchiarini är glad och lättad
2:27 min

Paolo Macchiarinis advokat Björn Hurtig säger att hans klient är lättad och glad. Tidigare i dag kom beskedet att åklagaren lägger ner förundersökningen mot kirurgen.

På förmiddagen meddelade svenska åklagare att de lägger ner förundersökningen mot kirurgen Paolo Macchiarini. Han var misstänkt för vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

Macchiarinis advokat Björn Hurtig säger att han inte är överraskad av beskedet. Och han säger att hans klient är nöjd. 

– Med glädje och lättnad, så beskriver Björn Hurtig Macchiarinis reaktion på att förundersökningen inte leder till något åtal.

Men samtidigt som åklagaren inte väckte åtal beskrevs Macchiarinis handlande som oaktsamt. Vilket Björn Hurtig ifrågasätter.

– Jag tycker att det finns en inneboende motsättning i det. Eftersom man samtidigt säger att man inte kunnat redovisa några bättre metoder för operationer eller några alternativa behandlingsinsatser.

Och Björn Hurtig utesluter inte att hans klient kommer att vidta åtgärder för att få sitt förtroende återupprättat.  

– Macchiarinis namn har ju dragits i smutsen. Han beskrivs som skandalkirurgen och så vidare. Så det är klart att han har ett önskemål om att man skulle kunna återupprätta hans förtroende på något sätt. Men i dag ska vi läsa och begrunda det här beslutet noga. Sen ska vi ta en diskussion om vad man eventuellt kan göra, säger Björn Hurtig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".