Demonstranter bär spanska och katalanska flaggor under en demonstration med mottot "Catalonia ja, Spanien också" i Barcelona i dag, 12 oktober 2017.
Demonstranter bär spanska och katalanska flaggor under en demonstration med mottot "Catalonia ja, Spanien också" i Barcelona i dag. Foto: Jorge Guerrero/TT.

Spänt läge i Barcelona under det spanska nationaldagsfirandet

Regeringen i Madrid kräver svar till på måndag
1:46 min

I Barcelona var det extra spänt i dag under det spanska nationaldagsfirandet. Alla ville inte delta under den svåra krisen där många i regionen vill bryta sig loss från Spanien.

Barcelonabon Rose Nogueras är bekymrad över ovissheten i Katalonien och det låsta politiska läget.

– Det är katastrof, ett väldigt dåligt läge. Ingen vill ge sig, alla vill ha rätt och det går inte, säger Rose Nogueras som firar Spaniens nationaldag genom att gå på konstmuseer.

Hon vill inte vill se en skilsmässa mellan Katalonien och Spanien. Helikoptrar surrar i luften här och olika extrema grupper drabbade samman.

En grupp ropade slagord i dag om att fängsla separatistpolitikern Carles Puigdemont och brände självständighetsflaggan och olika grupper slogs med stolar på Placa de Catalunya.

Några snirkliga gränder längre bort säger Monica att hon inte vill fira det som kallas spanskhetens dag och är en av de som väljer att jobba.

Jag träffar en grupp fjortonåringar som vill tillhöra Spanien och målat sig i ansiktet. De hade haft att det var ett fint firande.

– Viva España!

Regionpresidenten Puigdemont har nu till måndag på sig att svara regeringen i Madrid om man gjort en självständighetsförklaring eller inte. Puigdemont skrev idag på Twitter att han förstått meddelandet och upprepade att han vill ha en dialog.

Madrid hotar med att ta över styret i regionen och premiärminister Mariano Rajoy har uttryckt att det inte går att hitta en kompromiss mellan att följa lagen och bedriva en sorts civil olydnad.

Nu ska konstitutionen ses över i en historisk överenskommelse för att se till att regioner inte bryter sig loss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".