Paolo Macchiarini
Paolo Macchiarini Foto: Izabelle Nordfjell/TT och David Zalaznik/TT.

Anhöriga besvikna efter beslutet

"Deras spontana reaktion är givetvis en besvikelse"
1:07 min

I dag kom beslutet att kirurgen Paolo Macchiarini som misstänktes för grovt vållande till annans död efter att ha opererat in luftstrupar av plats på svårt sjuka patienter inte åtalas.

Enligt kammaråklagare Anders Tordai anser de att Paolo Macchiarini varit oaktsam, men att det inte går att bevisa juridiskt att annan behandlingsmetod hade lett till annat resultat. Tre personer avled och en fjärde skadades.

– Deras spontana reaktion är givetvis en besvikelse att ingen ställs till ansvar för de här operationer som inte borde ha ägt rum. Det psykiska och fysiska lidande som de åsamkande patienterna, säger målsägarbiträdet Sabina Saidi.

Visselblåsaren, överläkare, Karl-Henrik Grinnemo är också han besviken, och menar att det är allvarligt att rättssystemet tillåter att föra in ett oprövat plastmaterial i svårt sjuka patienter och att det inte bedöms som brottslig handling. Forskningsminister Helena Hallmarks Knutsson har efter dagens beslut sagt att hon vill skärpa reglerna kring etikprövningar. Det handlar både om patientsäkerhet, men också förtroende för forskning, säger hon.

Paolo Macchiarinis advokat Björn Hurtig säger att hans klient tog emot beskedet med lättnad.

Sabina Saidi är målsägarbiträde för anhöriga till två av de patienter som avled och den som skadades efter ingreppet. Hon ska nu tillsammans med sina klienter titta igenom beslutet:

– Vi måste landa i det och analysera och titta närmare på åklagarens motivering helt enkelt, till varför man anser att det inte går att väcka åtal.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".