Tomas Tobé
Tomas Tobé Foto: Emil Langvad / TT

M-ledning backar om anonyma vittnen

Står klart efter dagens interna diskussioner
1:36 min

Moderaternas partistyrelse får backa när det gäller det kontroversiella förslaget att öppna för anonyma vittnen i svenska domstolar. Det står klart efter eftermiddagens interna diskussioner på stämman.

Tomas Tobé är nöjd med kompromissförslaget, som innebär att frågan ska utredas.

– Jag tycker att det är väldigt bra att vi nu ska ta in både vad detta innebär rättsligt, men också att vi nu har enats om att kunna utreda frågan om att kunna vittna anonymt, så jag tror att vi är vi är väldigt många som känner att vi kan gå fram med det här förslaget med styrka.

Som Ekot berättat ville Moderaternas partistyrelse - i ett förslag inför stämman - öppna för anonyma vittnesmål i svenska domstolar. Men det är omstritt internt, och nye partisekreteraren Gunnar Strömmer har varit en av motståndarna.

För att gå de många kritikerna till mötes - och få med sig ombuden i morgondagens omröstning - valde alltså ledningen nu på eftermiddagen att nöja sig med att låta utreda frågan.

Hanif Bali, en av de ledamöter i partistyrelsen som ogillar förslaget om anonyma vitten, är nöjd med kompromissen.

– Ja, det låter väl som en seger i viss mån, och det är bra att partiet är redo att kompromissa om det.

Däremot får partiledningen - inflör morgondagens debatt och beslut - gehör för sin linje att Sveriges poliser även i fortsättningen ska vara statligt anställda. Som Ekot berättade i morse har företrädare för en rad länsförbud tryckt på för att kommunerna ska få anställa egna poliser, i kampen mot vardagsbrottsligheten.

Så här sa partiets rättspolitiske talesperson Tomas Tobé, efter diskussionerna bland ombuden i utskotte.

– Moderater är ju väldigt engagerade i att vi vill ha en lokalt närvarande polis. Men vi har landat i att vi tycker att det är staten som ska se till att vi ska få 10.000 fler polisanställda, vi ska höja polisernas löner och vi ska se till att ha en polis som fungerar.

Men det moderata kommunalrådet Torbjörn Tegnhammar har inte gett upp kampen för kommunala poliser, inför morgondagens beslut på stämman.

– Att vi inte fick igenom det i utskottet var inte oväntat, men det innebär absolut inte heller att frågan är död för den här gången. Många är intresserade av den och många står och vacklar lite, så det finns alla möjligheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".