Försvarsövningen Aurora
Försvarsövningen Aurora Foto: TT/Henrik Montgomery

Misstänkt underrättelseverksamhet vid svensk militärövning

Rapporter analyseras
1:25 min

Försvarsmakten misstänker att det kan ha pågått olovlig underrättelseverksamhet under militärövningen Aurora för en månad sedan, rapporterar Dagens Nyheter.

I samband med försvarsövningen Aurora i september fick försvarsmakten in en rad rapporter om misstänkta säkerhetshändelser, skriver Dagens nyheter. Hur många det handlar om går de inte ut med, mer än att det är minst de tiodubbla jämfört med andra månader.

– Det är klart, vi både ogillar och störs av att det kan finnas människor som tar del av vår verksamhet som inte ska ta del av den, säger Jesper Tengroth, presschef på Försvarsmakten.

Försvarsmakten säger heller inte mycket om vad det kan handla om för överträdelser, mer än att det finns misstänka fall med drönare som flugit över området.

– Det är väldigt många privatperson som har drönare och det är kul kanske att flyga över vår verksamhet för att se vad vi pysslar med. Sedan finna det andra individer som kanske har ett annat syfte.

Försvarsminister Peter Hultqvist, som just nu är på Island och inte har möjlighet att tala med oss, säger till DN att det handlar om krafter som inte velat ge sig till känna om vad de egentligen är för några. Och att de närmat sig förbanden för att få en bild av utrustning och hur svenska försvaret arbetar.

Just nu håller rapporterna på att analyseras och om Försvarsmakten   misstänker något överlämnas ärendet till polisen. Sedan tas beslut om de måste ändra på något inför kommande övningar säger Jesper Tengroth.

– Det kan ju innebära att vi får ta till vissa metoder för att det inte ska synas vad vi gör, helt enkelt. Men det är alldeles för tidigt att dra de slutsatserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".