Alexander Ernstberger
Alexander Ernstberger, vd på Allra Foto: SvD/TT/Magnus Hjalmarson Neideman

Allras vd gripen - begärs häktad

Domstolen beslutar under fredagen
1:48 min

Pensionsbolaget Allras vd Alexander Ernstberger har gripits och begärs häktad. Hans försvarare Slobodan Jocic understryker att ingen ännu är dömd.

– Vi är bara i början av en process där åklagarens påståenden kommer att mätas, kanske i slutänden en domstol, och man ska kanske fundera på konsekvenserna av att man tar i för mycket nu om det visar sig sedan att det här är fel, säger Slobodan Jocic.

Alexander Ernstberger misstänks på sannolika skäl för grov trolöshet mot huvudman. Det är den högre misstankegraden. Han är inte ensam brottsmisstänkt och frihetsberövad i Allra.

Men att han begärs häktad väcker extra stor uppmärksamhet eftersom han är vd och bolagets ansikte utåt.

Allra har varit ett av de bolag som man kan välja för sin premiepension. För mindre än ett år sedan hade Allra 130 000 sparare och tillsammans hade de ett sparkapital på 19 miljarder kronor.

Svenska Dagbladet och Ekot har senare kunnat visa att allt inte verkar stå rätt till i bolaget. Allra placerade en del av spararnas pengar i komplicerade finansiella instrument med höga avgifter. Avgifterna gav stora vinster och enligt Pensionsmyndigheten har ägarna i Allra stoppat spararnas pengar i sina egna fickor.

I mars i år kastade Pensionsmyndigheten ut Allras fonder. Fonderna har därefter tagits över av Ålandsbanken.

Allra är inte det enda exemplet på fondbolag inom premiepensionen som anklagas för brott. I Maltabaserade Falcon Funds har tre personer delgivits misstanke om brott.

I morgon, fredag, klockan 13, beslutar domstolen om Alexander Ernstberger ska häktas. Hans advokat Slobodan Jocic säger att han är förvånad över åklagarens beslut att begära Alexander Ernstberger häktad.

– Jag läste någonstans att åklagaren tyckte att misstankarna mot min klient har förstärkts genom förhören som har hållits.

– Jag delar inte åklagarens analys av läget, säger Slobodan Jocic.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".