Adam Reuben : klimatflyktingar saknar skydd. Foto: Sveriges Radio.
Adam Reuben forskare vid Bristol universitet och medförfattare till rapporten Climate Refugees. Foto: Sveriges Radio.

Miljömigrant eller klimatflykting – ett avgörande ordval

Migranter hamnar mellan olika lagar och skydd
1:58 min

Det pågår en diskussion om hur människor som flyr undan naturkatastrofer ska kallas. Ordvalet kan få livsavgörande konsekvenser.

Adam Reuben är forskare vid Bristol universitet pekar på hur gruppen av migranter som flyr naturkatastrofer hamnar mellan olika lagar och saknar skydd:

– Ja egentligen borde man ju säga miljömigranter men den termen som UNHCR använder sig av och det internationella samfundet är "disaster displacement" – alltså katastrof förflyttning, säger Adam Reuben som också är medförfattare till rapporten Climate Refugees från tankesmedjan Fores.

Ordvalet kan få livsavgörande konsekvenser. Miljö- och klimatproblem utgör inte skäl nog för att bli godkänd i ett annat land som flykting enligt dagens flyktingkonvention.

Men migrationskonventionen säger att personen ska ha flyttat av egen fri vilja. Det stämmer inte för de som flyr undan cykloner, översvämningar eller annat som är vanligt i Sydostasien.

De som tvingas migrera på grund av klimatförändringar har ingen lag att luta sig mot om de vill begära skydd, menar Adam Reuben.

– Vilket gör att de blir i en ännu mer utsatt situation i mottagarländerna, för de måste förlita sig på att mottagarländerna vill ge dem hjälp.

Bangladesh är ett land som väntas drabbas allt hårdare av klimatförändringarna. Halva landet drabbas ofta av översvämningar och delar av det väntas sjunka under havsnivån med väntad ökad migration.

– Ser man då till det största grannlandet Indien så är de inte part till flyktingkonventionen till exempel, vilket naturligtvis påverkar bangladeshiers chans att få skydd.

Både FN:s klimatpanel IPCC och FNs flyktingkommissariat UNHCR har varnat för ökad migration på grund av klimatförändringar liksom till exempel också den internationella organisationen World Economic Forum.

Här finns ett vaccum i internationell lagstiftning, som bör få en lösning, enligt Adam Reuben, som hoppas på steg framåt inom EU och på nästa toppmöte om migration i New York nästa år i september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".