Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Rikspolischef Dan Eliasson. Vitmaskerad skärmdump av avtalet.
Rikspolischef Dan Eliasson. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Åklagaren: Dan Eliasson bröt mot förordningen

Men ingen förundersökning inleds
3:23 min

Dan Eliasson har brutit mot säkerhetsskyddsförordningen, konstaterar överåklagare Anders Jakobsson. Trots det blir det ingen förundersökning mot rikspolischefen.

Överåklagare Anders Jakobsson har inte har kunnat se att polisen hunnit röja någon hemlig information till den privata leverantör som skulle ha hanterat känsliga personuppgifter åt polisen. Därför beslutade han i dag att inte inleda någon förundersökning. 

Samtidigt konstaterar han att Dan Eliasson bröt mot säkerhetsskyddsförordningen då han beslutade att ge det privata företaget åtkomst till polisens lönesystem som innehåller hemliga uppgifter med bäring på rikets säkerhet.

– Enligt min uppfattning har han inte haft rätt att fatta ett beslut som står i strid med säkerhetsskyddsförordningen. Polismyndigheten konstaterar ju att de här uppgifterna i personal- och lönesystemet är hemliga och hemliga uppgifter ska krypteras med ett av försvarsmaktens godkända krypteringssystem, säger Anders Jakobsson.

För en dryg månad sen kunde Ekot och P4 Stockholm avslöja att rikspolischef Dan Eliasson våren 2015 beslutat att göra ett undantag från säkerhetsskyddsförordningen. Dan Eliasson förnekade detta blankt – något sådant beslut hade han inte fattat.

– Vi har inte agerat i strid med säkerhetsskyddsförordningen. Vår uppfattning är att vi har valt ett alternativt tillvägagångssätt istället för försvarskrypto. Men innehållet är glasklart, sa han då.

Men efter att i en månads tid gått igenom ärendet konstaterar överåklagare Anders Jakobsson att det handlar om ett tydligt undantag från förordningen. Och något sådant undantag har rikspolischefen inte rätt att fatta.

Rikspolischefen har själv sagt, när vi har frågat honom om det här, att det ryms inom förordningen?

– Det är hans uppfattning. Det är inte min uppfattning när man tittar närmare på det här regelverket, säger Anderson Jakobsson.

Och det är tydligt att man gör ett undantag från förordningen?

– Ja, det framgår av de här besluten som är tagna.

Som Ekot tidigare avslöjat gick polisen i våras vidare med beslutet och skrev ett affärsavtal med den privata leverantören CGI, som skulle ge dem åtkomst till polisens lönesystem via en internetuppkoppling. Men när åklagaren har gått igenom ärendet visar det sig att polisen inte börjat tillämpa det avtalet än.

– Det har ju fattats avtal och sånt och därigenom får man väl ändå se att det har varit en resa på väg mot att verkställa det här, säger Anders Jakobsson.

Trots  att rikspolischefen alltså, enligt åklagaren, brutit mot förordningen inleds ingen förundersökning om brott eftersom ingen praktisk skada har skett än.

– Krasst kan man konstatera att av de loggutdrag som vi har hämtat in så har det inte gått någon hemlig information utanför myndighetens kontroll. Det här beslutet som rikspolischefen tog 2015 har inte verkställts så därigenom har ingen lidit något men.

– Det här beslutet han tog 2015 är inte av den digniteten att det faller in under brottsbalkens tjänstefelsparagraf. Där pratar man om "vid myndighetsutövning", säger Jakobsson.

Men ändå, om man bortser från det, hur allvarligt är det att han fattar ett beslut i strid med en förordning?

– Alla medborgare ska följa lagar och förordningar, det är min uppfattning. Det är ju inte så bra om man inte gör det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".