Inte allt som finns på till exempel twitter behöver vara sant. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.
Inte allt som finns på till exempel twitter behöver vara sant. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Oro för falska nyheter om Katalonien

"Något helt nytt i Spanien"
2:11 min

I Spanien finns en oro för hur falska nyheter och bilder spridits och spätt på krisen i Katalonien. Forskare samt spanska och internationella medier har granskat påhittade nyheter som kan ha använts som propaganda.

Ett populärt twitterkonto Maldito Bulo granskar nyheter och avslöjar flera falska budskap som spridits i konflikten om Katalonien, bland annat på sociala medier.

Vissa bilder från demonstrationerna här i Barcelona förra helgen var falska. Påhittade nyheter började spridas dagarna före den otillåtna folkomröstningen.

– Det är något helt nytt i Spanien, säger journalisten Clara Jimenez bakom Maldito Bulo till nyhetsbyrån AFP.

Vissa bilder på skadade personer under folkomröstningen kom istället från en strejk bland gruvarbetare för fem år sen i en annan spansk region, enligt den spanska tv-kanalen La Sexta. Spanska och internationella medier uppmärksammar hur propaganda gått i olika riktningar.

Också siffrorna över skadade på nära 900 personer kan ha varit betydligt överdrivna från katalanskt håll. Bara två personer vårdades på sjukhus dagen efter.

– Det känslomässiga läget och splittringen här utgör en perfekt grogrund för falska nyheter. Det är svårare att tvivla på nyheterna när känslor är inblandade, betonar Clara Jimenez på Maldito Bulo för AFP.

Flera internationella medier beskriver hur vissa budskap kan ha stärkts från ryskt håll.

Wikileaks-grundaren Julian Assanges ilskna budskap riktade mot den spanska regeringen är bland det som spridits mest på twitter under folkomröstningen.

Hos ryska nyhetsbyrån Sputnik har han citerats mer än båda sidornas huvudfigurer Rajoy och Puigdemont, skriver tidningen Newsweek. Spaniens försvarsminister säger till AFP att han inte har några konkreta bevis för rysk inblandning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".