Divisionschef.
1 av 2
Britt Marie Cartbo, divisionschef för delar av sjukvården i Skåne, säger att sommaren förlossningsvård var ansträngd men att det gick bra. Foto: Odd Clausen.
Hans Karlsson, chef för avdelningen vård och omsorg på SKL
2 av 2
Hans Karlsson, chef för avdelningen vård och omsorg på SKL. Foto: Thomas Carlgren/TT

Landstingen tycker att BB fungerade bra i somras

"Definitivt inget stort tillgänglighetsproblem, tvärtom"
2:00 min

Sveriges förlossningsvård fungerade väl i somras. Det är slutsatsen när SKL, Sveriges kommuner och landsting, sammanfattar erfarenheterna av årets semesterperiod.

Hans Karlsson, chef för avdelningen vård och omsorg på SKL, säger att landstingens egna uppgifter ger en annan bild än det kaos på BB som rapporterades från framför allt Stockholm under juli månad.

– Definitivt inget stort tillgänglighetsproblem, tvärtom. Över 95 procent av kvinnorna har fått förlösa där man tänkt sig, och vi ser inga stora kvalitetsproblem så här långt, vad vi kan bedöma, säger Hans Karlsson.

Enligt Hans Karlsson är den generella bilden i SKL:s enkät att trycket periodvis har varit högt i förlossningssjukvården, men att vården överlag fungerat väl.

– Om man tittar på en enskild person, så kan den uppleva en situation som inte är önskvärd. Om en mamma säger att jag fick det inte som jag tänkt mig, jag var inte nöjd, så kan man inte vifta bort det med statistik, det är för den personen en reell och riktig bild.

– Men om vi ser på den totala bilden, kan vi säga att den totala uppmålade krisen som flera talat om, den ser vi inte, säger Hans Karlsson.

Tolv av de 18 landsting och regioner som svarat rapporterar att de inte haft några problem med att ta emot födande mammor.

– Nästan allihopa av de mödrar som förlösts har fått göra det på den enhet som de tänkt sig, säger Hans Karlsson.

Britt-Marie Cartbo, divisionschef på sjukhusen i Kristianstad, Hässleholm och Ystad bekräftar den bilden. Det var ofta ansträngt på BB men tack vare hårt arbetande personal klarade man situationen.

– Det var ju fullt på våra förlossningsavdelningar emellanåt, och det är ju inte unikt för sommaren, utan så är det även andra delar av året. Då blir ju mammorna hänvisade till annat sjukhus i Skåne, säger Britt-Marie Cartbo.

Totalt föddes drygt 30 000 barn i Sverige under juni-augusti, ungefär lika många som de senaste fem åren.

Av dem var det bara fyra barn som föddes utanför Sverige, i Åbo i Finland, enligt Hans Karlsson på SKL. Däremot fanns det gott om exempel på att man hamnade på ett annat sjukhus än planerat.

– Så 30 000 barn, 500 som fått åka till ett annat sjukhus inom landstinget och lite drygt 100 som fått åka utanför landstingsgränsen, säger Hans Karlsson.

– Vårt sjukhussystem fungerar ju så att man ska komma till den enhet som har bäst möjlighet att göra en insats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".