Islamiska staten, radikalisering
Foto: Erik Nylander/TT och TT.

Anhöriga till terrorresenärer riskerar att luras på pengar

"Mörkertalet kan vara stort"
1:58 min

Familjer med terrorresenärer bland sina anhöriga löper risk att utsättas för ekonomisk brottslighet, enligt Magnus Normark, analytiker på Försvarshögskolan. En familj lurades att skicka pengar till anhörigas "hemresa", utan att personen kom hem.

Tillsammans med Magnus Ranstorp och Filip Ahlin publicerade i våras Magnus Normark rapporten "Finansiella aktiviteter kopplade till personer från Sverige och Danmark som anslutit sig till terrorgrupper i Syrien och Irak mellan 2013 – 2016". 

Magnus Normark fick bland annat kännedom om familjer i Sverige som har kontaktats om att deras släkting behövde pengar för att komma tillbaka från konfliktområdet.

– Vi känner åtminstone till ett fall när pengar har betalats ut utan att personen har kommit hem. Vår bedömning är att det här mycket väl kan vara ett sätt för kriminella aktörer att utnyttja närstående för att helt enkelt dra in pengar genom bedrägerier, säger Magnus Normark.

I nuläget har cirka 300 personer rest utomlands för att stötta terrorstämplade grupper enligt Säpo, som även säger att många av dem har återvänt. 

Men inte alla har kommit tillbaka, vilket betyder att deras familjer är en enkel måltavla för ekonomiska brottslingar.

– Självklart så är det ju en situation för anhöriga där de är ganska sårbara och kan utnyttjas av de som har bedrägliga syften helt enkelt, säger Magnus Normark.

För familjen kan det vara svårt att bedöma trovärdigheten när en person tar kontakt och säger att släktingen behöver pengar för att kunna ta sig tillbaka till Sverige.

– Samtidigt är de i ett läge där de kanske gärna vill tro att de har möjlighet att hjälpa individen i konfliktområdet att komma hem. När det inte händer skapar det naturligtvis enorm frustration.

Det finns ingen siffra på hur många familjer som har drabbats. Magnus Normark tror att myndigheterna inte känner till fenomenet och därför inte ställer frågan till familjerna.

– Vi har inte hört att myndigheter har pratat så mycket om det, jag tror att insikten är väldigt begränsad och det har väl att göra med hur pass tillmötesgående eller informativa de anhöriga är till våra svenska myndigheter, säger Magnus Normark.

– Min gissning är att det här har förekommit i fler fall än de vi känner till och att mörkertalet kan vara ganska stort.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".