USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump. Foto: Brendan Smialowski/TT

Trump stoppar utbetalningar i Obamacare

Priset på försäkringar väntas stiga markant
1:50 min

Man kommer inte längre att subventionera sjukförsäkringar för USA:s låginkomsttagare, enligt Vita huset.

Donald Trump har beslutat om flera förändringar som riskerar att röra om rejält i landets sjukförsäkringssystem, Obamacare.

Efter upprepade försök har republikanerna misslyckats med att upphäva sjukförsäkringssystemet i kongressen. Nu verkar Donald Trump ta saken i egna händer. Sent i natt amerikansk tid meddelade Vita huset att man ställer in de subventioner som gör det möjligt för låginkomsttagare att ha råd med en sjukförsäkring.

Subventionerna betalas ut till försäkringsbolag, som sedan kan erbjuda billigare försäkringar för människor som annars inte skulle ha råd.

Bedömare och experter i USA har varnat för att beslutet kan leda en härdsmälta av det rådande systemet. Priset på försäkringar väntas stiga markant och i förlängningen finns det risk för att försäkringsbolag lämnar marknaden.

I en intervju med Wall Street Journal i april i år sa president Trump att han övervägde att stoppa subventionerna för att på så sätt pressa demokraterna i kongressen att gå med på en kompromiss. I dag motiverar Vita huset sitt beslut med att förfarandet gällande subventioner inte är lagligt eftersom det inte godkänts av kongressen.

I går skrev Trump under en presidentorder som syftar till att göra det lättare att erbjuda försäkringar som inte lever upp till kraven i Obamacare. Oavsett orsak är det klart att besluten underminerar det nuvarande sjukförsäkringssystemet – Barack Obamas kanske viktigaste eftermäle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".