President Jacob Zuma
President Jacob Zuma. Foto: Mike Hutchings/TT

Processen mot Jacob Zuma fortsätter

Nära 800 åtalspunkter om korruption
1:53 min

En domstol i Sydafrika beslutade på förmiddagen att ett omfattande korruptionsåtal mot president Jacob Zuma kan fortsätta. Nu höjs röster som kräver presidentens avgång.

– Vi måste fråga oss själva om vi kan gå mot ett val med en sådan person vid makten, säger Zola Skweyiya, veteran inom regeringspartiet ANC, till Sydafrikansk TV.

Sydafrika går till val 2019, men redan i december i år ska ANC välja ny ledare. Bedömare frågar sig nu om Zuma kommer att överleva på posten ens fram till dess.

Åtalet mot Sydafrikas president Jacob Zuma innehåller nära 800 åtalspunkter och har sitt ursprung i en vapenaffär på 90-talet. Åtal om korruption väcktes 2005 men lades ner 2009, vilket möjliggjorde för den redan då skandalomsusade Jacob Zuma att väljas till president. 

I fjol bestämde en domstol i Pretoria att åtalet mot presidenten skulle återupptas, vilket Zuma överklagade.

I dag meddelade Sydafrikas högsta domstol i Bloemfontein att presidentens överklagande ogillas och att den juridiska processen mot honom kan löpa vidare. Om åtalet verkligen återupptas är däremot en fråga för Sydafrikas åklagarmyndighet. Men redan har starka röster höjts för att så ska ske.

Domen är ett stort bakslag för presidenten, som vars tid vid makten har kantats av skandaler. Så sent som i fjol dömdes Zuma, enligt AFP, att betala tillbaka runt 200 miljoner kronor efter att han låtit staten betala en lyxrenovering av hans privata bostad.

Mer om Samuel Larsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".