Tom gata
1 av 3
Gatorna är öde i Kirkuk. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio
Flagga
2 av 3
Shiaflagga i den multietniska staden. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio
Väg
3 av 3
Infarten till Kirkuk. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio

Ökade spänningar i irakiska Kirkuk

Många fruktar nytt irakiskt inbördeskrig
2:06 min

I Irak ökar spänningen i den oljerika nyckelstaden Kirkuk. Regeringsarmén och shialedda milisstyrkor har flyttat fram sina positioner och kurdiska försvarsstyrkor har förstärkt rejält.

Nu fruktar många början på ett nytt inbördeskrig, rapporterar vår korrespondent.

Kurdiska peshmergastyrkor har sedan sent i går kväll förstärkt sin närvaro i området med ytterligare omkring 6 000 soldater till de tiotusentals som redan stationerats i provinsen.

Enligt peshmergaledningen finns trovärdiga indikationer på att en attack planeras från shialedda Hashd al-Shaabi-milisen och den irakiska armén.

Kurderna uppges ha övergett ett par positioner i provinsens utkanter för att stärka det mer centrala försvaret och peshmerga säger att de kommer att försvara Kirkuk och tänker inte låta sig skrämmas av hot om våld.

Både den irakiska armén och shialedda styrkor har de senaste dagarna flyttat fram sina positioner i Kirkukprovinsen, vittnen har också talat om hur tyngre vapen som raketavfyrningsramper och annat artilleri placerats ut i området.

En irakisk general säger till nyhetsbyrån AFP att den militära insatsen för att inta provinsen har inletts. Men det centrala militärkommandot säger till Ekot att de bestämt förnekar att en offensiv skulle ha påbörjats. De har fortfarande fullt upp med att säkra områden i Mosul och Hawija som återtogs från IS i förra veckan.

Provinsen har kontrollerats av kurdiska styrkor sedan 2014, då irakiska styrkor flydde under hotet från terrorsekten IS avancemang i Irak. Det är spänt i området, mycket till följd av självständighetsomröstningen som genomfördes i kurdiska områden och bland annat Kirkuk i september.

När jag i samband med folkomröstningen besökte Kirkuk höll sig de flesta inomhus. På gatorna samsades kurdiska flaggor med turkmenska och shiaflaggor. Många butiker var stängda och butiksinnehavare som ändå hade öppet vittnade alla om en stor rädsla för våld och sammandrabbningar.

Kirkuk har länge beskrivits som en krutdurk, det har varit ryktenas stad och provins de senaste dagarna och många fruktar att det är där ett nytt irakiskt inbördeskrig kan få sin början.

Men militära muskler kan också vara en bricka i ett förhandlingsspel om en provins som både centralregeringen i Bagdad och det kurdiska självstyret gör anspråk på.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".