Magdalena Andersson
Foto: Henrik Montgomery/TT

Finansministern inför IMF-mötet: Sverige en intressant förebild

IMF och Världsbankens årliga möte pågår denna vecka
1:22 min

IMF och Världsbankens årliga möte pågår denna vecka i Washington i USA. På torsdagskvällen anlände Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S). Där ska hon bland annat prata om inkluderande tillväxt.

– Det kommer ju vara en diskussion om den globala tillväxten och tillväxtutsikterna för världen. Men sen är ju ett tema inkluderande tillväxt. Och det är något som kommit alltmer upp på agendan. Hur vi kan se till att det vi tjänar på globaliseringen kan komma alla människor till del.

Här menar finansministern självsäkert att Sverige är en intressant förebild för andra.

– De rekommendationer som IMF nu ger till medlemsländerna är just att satsa mer på humankapital, alltså investeringar i utbildning mer investeringar i infrastruktur. De tycker att man ska göra mer för att få kvinnor att jobba, de föreslår att man ska ha progressiva skattesystem så att det ska bli mer omfördelande och bland deras rekommendationer, ja då finns ju Sverige där som ett land som kan ge exempel på hur man kan bedriva den här politiken i praktiken.

Svårare att lansera Sveriges linje blir det kanske i de bilaterala mötena som också kommer äga rum med företrädare för Trumpadministrationen. Sverige och USA står just nu långt ifrån varandra i synen på bland annat frihandel.

– Jag kommer att prata om den svenska inställningen där vi ser frihandel som en möjlighet för världen att växa men där vi ju också vet att om vi ska kunna ta tillvara på frukterna som globalisering och ökad handel innebär då måste man också bedriva en aktiv politik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".