Man med mikrofon
1 av 3
Bo Holmström. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Man i kavaj.
2 av 3
Bo Holmström i tv-programmet "Reportrarna" 1996. Foto: TT
Man med stora diplom.
3 av 3
Bo Holmström tilldelas Stora journalistpriset 2007. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

SVT-profilen Bo Holmström är död

Claes Elfsberg om vännen och kollegan
4:42 min

Tidigare SVT-profilen Bo Holmström är död, uppger hans dotter till Expressen.

Bo Holmström arbetade som reporter på SVT och TV4 i närmare 50 år och hann vara på plats vid några av Sveriges mest kända inrikeshändelser, bland annat mordet på utrikesminister Anna Lindh 2003 och omläggningen från vänster- till högertrafik 1967. 

En av hans mest kända ögonblick, även för yngre generationer som då inte var födda, är när han 1975 rapporterar utanför den Västtyska ambassaden, som då är under ockupation. Det är i april det året som den vänsterextrema terrororganisationen Röda Arméfraktionen håller ambassadpersonalen som gisslan.

Plötsligt exploderar sprängladdningar inne i ambassadbyggnaden, vilket får alla att ta betäckning. Bara några sekunder senare är Bo Holmström framför kameran igen, skrikandes till sin redaktion om att lägga ut kamerabilden i sändning. ”LÄGG UT!” har sedan dess blivit ett legendariskt uttryck förknippat med Bo Holmström. Det citatet blev även titeln på hans självbiografi, som kom ut 2011.

2007 tilldelades Holmström Stora journalistpriset för att han "i decennier bedrivit journalistik på hög nivå, alltid med egen röst och tillbakalutad skärpa", som motiveringen löd. Han fick också hederspriset på tv-galan Kristallen 2015.

I fjol drabbades Bo Holmström av kallbrand och tvingades amputera sitt högerben. Den sista tiden i livet bodde han på ett vårdboende i Vagnhärad söder om Stockholm, där han också avled. 

Claes Elfsberg, som under många år var nyhetsankare för Rapport och Aktuellt, träffade Bo Holmström redan som praktikant på SVT:

– Jag kommer att minnas honom som en av de absolut största, kanske den allra skickligaste tv-reportern som Sverige och svensk television har upplevt så här långt.

– Han delade gärna och vänligt med sig av sina kunskaper och sina erfarenheter. Han hade en tuff attityd ibland men bakom den där tuffa attityden så fanns en vänlig kille också. Det enda området där vänligheten inte gällde, det var när det gällde att komma först på en story. 

Bo Holmström blev 78 år gammal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".