Person som skriver på tavla och barn i klassrum.
Foto: TT

Moderaterna har fattat beslut om ny skolpolitik på partistämman

Vill införa lämplighetsprov på lärarutbildningen
0:55 min

På fredagsförmiddagen fattade Moderaterna beslut om en ny skolpolitik på partistämman i Örebro.

Partiet vill bland annat införa skriftliga omdömen i ordning och uppförande, både i grundskolan och på gymnasiet. En fråga som vållade debatt bland ombuden.

Men Peter Danielsson, som är partiets vice ordförande, är nöjd med ställningstagandet.

– Vi vet att de ordningsproblem och störningar som sker i den svenska skolan i dag har stark inverkan på möjligheten att lära sig. OECD var väldigt tydliga. De pekade på att kunskapsresultaten i Sverige förmodligen påverkas av att vi har många sena ankomster och stora ordningsproblem i klassrummen. Upp till en tredjedel av eleverna anger att det är mycket stökigt på nästan alla lektioner och det är ett jättestort problem för deras möjlighet att lära sig mer, säger han.

Mer undervisningstid i skolan, ett treterminerssystem i högskolan och att alla föräldrar ska göra ett aktivt val av skola till sina barn.

Det är några av förslagen i Moderaternas nya skolpolitik, som har klubbats av ombuden på fredagsförmiddagen.

Partiet vill också införa lämplighetsprov för den som söker till lärarutbildningen.

– Vi tycker att det är viktigt att både höja antagningskraven till lärarutbildningen men också se till att de som söker dit är lämpliga att bli lärare. Det finns exempel på det i andra länder, där man har just lämplighetsprövning, och det vill vi pröva även i Sverige, säger Peter Danielsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".